latinica  ћирилица
Отворено речено
Отворено речено
17:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
21.10.2021.
54:18
Отворено речено
гост Недељко Чубриловић
08.10.2021.
57:22
Отворено речено
23.09.2021.
58:39
Отворено речено

О ЕМИСИЈИ
Отворено речено

"Отворено речено" је емисија дијалошког типа, а  у оквиру Информативног програма Радија РС емитује се већ 12 година. Осим информативног, има и наглашен аналитички карактер, у чему је најзначајнији допринос саговорника који су већином признати стручњаци у појединим областима. Чести гости су и највиши функционери, представници власти и опозиције, међународних фактора, републичких и заједничких институција, којима слушаоци  могу директно постављати питања и полемисати о актуелним темама. У емисији гостују и представници невладиних организација, истакнути интелектуалци, синдикални функционери, берзански стручњаци, вјерски поглавари и друге личности из јавног живота. Осим актуелних тема, у циклусу ових емисија издвајају се и оне у којима се освјетљавају догађаји из прошлости, трагајући за објективним димензијама важних појава и процеса, кроз аутентична свједочења њихових актера. Овај садржај баштини отвореност, аутентичност и непосредност, који се могу постићи овим типом емисије. Коријени емисије налазе се у програмским садржајима Радија, попут "Отвореног студија" који је, прије више деценија, реализован у много скромнијим технолошким условима. Савремене технологије омогућиле су да емисија добије на спонтаности и динамичности. Често се догађа да  слушаоци који наш радио слушају у вожњи, зауставе аутомобил да би се мобилним телефоном јавили директно у емисију. Као својеврстан примјер, остаће упамћено јављање у емисију Милорада Додика као слушаоца, када је био премијер, а испровоциран оцјенама госта у студију о раду Владе. Стални термин емисије – четвртком од 17.05 до 18.00.

 

Аутор и водитељ емисије "Отворено речено" је Радован Марчета, главни уредник Информативног програма Радијa.

Информативни програм Радија РС водио је и раније у више наврата, а преко тридесет година уређује и води ударне информативне емисије.
Претходно, у Радио Бањалуци прошао је све фазе радијског новинарства, од новинара репортера, програмског уредника, шефа ДЕСК-а, до главног и одговорног уредника. За реализацију овог типа емисија, више пута је награђиван на конкурсима Заједнице радио-дифузних организација БиХ, у пријератном периоду. Као дописник Радио Сарајева награђиван је за репортажу на Репортерском купу ове медијске куће. У оквиру редакција ПУЛ-а РТВ Сарајево учествовао је у свим важнијим програмским пројектима у БиХ тог времена. Био је члан заједничке Комисије за програмску политику ЈРТ-а. Носилац је Годишње новинарске награде Радио Бањалуке, куће у којој је почео професионалну новинарску праксу, прије три и по деценије. Годинама је био дописник програма за дијаспору Шведског радија из РС. Скромна сарадничка искуства у принтаним медијима остварио је у "Гласу", "Ослобођењу", "Нашим данима" и "Комунисту". 

 

Редакција: Информативни програм

Контакт: