latinica  ћирилица
Свилен конац
14:05 | понедјељак, 25. Октобар
Свилен конац: Емисија народне музике
На почетку радне седмице говоримо о спремању старинских јела за која су остали сачувани рецепти. Један од најсрећнијих и најрадоснијих догађаја у људском животу је рођење дјетета. И о томе вам говоримо. 27. октобар је спомен на дан смрти свете Петке. Тај дан је у српском народу веома слављен а Преподобна мајка Параскева се сматра заштитницом женских послова. Постоји вјеровање да на тај дан не ваља прести, шити и ткати. Причамо о средњевијековном граду Прилепцу на Косову и Метохији, родном мјесту кнеза Лазара Причаћемо и о вранама, те о томе зашто у нашем народу постоји анимозитет према тој врсти птица.
Разбудилник
06:00 | уторак, 26. Октобар
Разбудилник: Јутро и радио су из исте приче!
Настојећи да ојачамо имунитет, посебно у овом периоду пред зиму окрећемо се суплементима како би организму надокнадили неопходне витамине и минерале. Данас је њима храна све сиромашнија, па ни мале количине некада не добијамо разноврсном исхраном. Због тога је употреба суплемената оправдана и потребна. А ако је исхрана нешто лошија, та је потреба још израженија. Међутим, опрезно! Суплементи нису безазлени и не можемо их узимати на своју руку. Које ви суплементе користите? Да ли сте се конкултовали са љекаром или их пијете по свом избору?
Студиорум
20:00 | уторак, 26. Октобар
Студиорум: Наука о српском језику
Свједоци смо данас бројних покушаја да се наука о српском језику усмијери у друге токове који нису, нити научни нити, у интерсу народа који говори српским језиком. Лингвистичке деструкције се користе у сврху различитих интереса појединаца и колективитета. Остао је мањи број искрених заговорника србистике.Међу њима доминира име проф. др Радмила Маројевића који је показао да је својим обимним публицистичким радом остао достојан традиције Вука Стефановића Караџића. О тој мрежи која се данас плете око српске филологије вечерас у емисји разговарамо са овим стручњаком за област словенских језика, између осталог, и као чланом Међународне словенске академије наука у Москви.