latinica  ћирилица
ТАМО ДАЛЕКО | 05/03/2014 | 13:13

Албанија, земља орлова и бункера

Екипа емисије Тамо далеко боравила је пет дана у Албанији

 

Екипа емисије Тамо далеко, боравила је током новембра 2013 године у Албанији. Посјетили смо неколико градова, од Скадра у којем живи највећа српска заједница, преко главног града Тиране и луке Драч, до историјских простора Љеша и Елбасана.Трагајући за српским споменицима, а овдје их има много, снимили смо до сада неснимљене просторе.

Задовољство је било упознати представнике српске заједнице из два удружења, "Морача-Розафа" и "Свети Јован Владимир", те њихове најмлађе чланове који су нам пренијели како воле да уче српски језик, али нажалост немају довољно књига.

У Албанији смо уживали обилазећи прелијепу Јадранску обалу и историјску луку Драч,одмарали се накратко уз поглед на ријеку Бојану која се улијева у  Скадарско језеро и прошетали старим утврђењем које се издигло изнад Скадра, те сазнали у којем манастиру се вјенчао један од најпознатијих ратника са ових простора, кога једни зову Скендер бегом а други Ђурђем Кастриотијем, на чијем се гробу такође били.

 Иако најсиромашнију земљу у Европи, чија једна трећина становника борави у иностранству, називају земљом орлова и бункера, ми орлове  нисмо видјели, сем  на безброј застава широм земље, а хиљаде  бункера Енвера Хоџе, више немају исту улогу као у његово вријеме.Бункери су претворени у кафиће,неки обојени у веселе боје , неки зарасли у маховину, као што су  опустиле  кућа и вила  диктатора,  који су у 20. вијеку владали овом земљом,  а српски народ који овдје  живи вијековима, излагали различитим видовима омаловажавања и малтретирања. Изгледа да су та времена иза Срба који су опстали и  које ни тешки 20 . вијек није отјерао са њихових огњишта.

Албанија је земља у коју вриједи отићи , да би се разбиле предрасуде. Имате шта видјети и доживјети , природне  љепоте,  безброј историјско-културних споменика и гробове српских јунака из ратова за ослобођење.