latinica  ћирилица
ТРИ БОЈЕ ОТАЏБИНЕ | 08/07/2021 | 11:58

Наставља се снимање материјала за документарне филмове и интервјуе поводом тридесет година Републике Српске

Радни назив серијала филмова је ТРИ БОЈЕ ОТАЏБИНЕ и обрађиваће неколико епоха у настанку и развоју Републике Српске. До сада је снимљено и укупно 18 "СВЈЕДОЧЕЊА“, односно интервјуа са са најважнијим личностима које су обиљежиле политички, друштвени и културни живот уназад тридесет година постојања Републике Српске.

У продукцији Радио-телевизије Републике Српске увелико се ради на снимању серијала дугометражних документарних филмова поводом 30 година Републике Српске.

Радни назив серијала филмова је
ТРИ БОЈЕ ОТАЏБИНЕ и обрађиваће неколико епоха у настанку и развоју Републике Српске.
Први филм обрађиваће тему узрока распада Југославије, отаџбинског рата па све до потписивања Дејтонског споразума.
Други филм бави се друштвеним развојем Републике Српске, од Дејтона па све до данас, те свим догађајима који су утицали на свакодневни, али и политички живот грађана.
Трећи филм бави се визијом и будућношћу РС кроз виђење и размишљање младих људи, рођених кад и Република Српска.

До сада је снимљено укупно 18
"СВЈЕДОЧЕЊА“, односно интервјуа са са најважнијим личностима које су обиљежиле политички, друштвени и културни живот уназад тридесет година постојања Републике Српске. У Београду, а потом у Бањалуци, екипа РТРС-а, коју чини око двадесеторо људи, интервјуисала је Биљану Плавшић, Винка Пандуревића, Воју Максимовића, Небојшу Радмановића, Живка Радишића, Божидара Вучуревића… Наставак снимања серијала разговора планиран је за крај јула, а потом за крај августа.

Серијал "Свједочења" биће емитован на нашем првом програму од септембра ове године, а документарни филмови своју премијеру доживјеће наредне године уз рођендан Републике Српске.

Политика, свакодневни живот, економија, култура, спорт, образовање... Све су то теме кроз које ће тим РТРС-а покушати да прикаже цјелокупан друшвени живот једног народа!

Екипу продукције чине новинари: Милка Тошић, Драшко Игњатић, Бранимир Ђуричић и Валентина Кнежевић, редитељи Синиша Грабеж, Данијел Павловић и Бранко Лазић, директор фотографије Љубомир Тешинић, главни продуцент Александар Ђорђевић.