latinica  ћирилица
21/12/2016 |  13:05 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Швајцарски медији критикују Хрватску: Опсједнути Србијом, некоректни према БиХ

"Цирихер цајтунг" пише о "ситничавој политици Загреба према сусједима", критикујући аферу са српским чоколадицама, у коју је уплетен хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић.
Загреб, Хрватска (Фото: Sputnik/Максим Богодвид) -
Загреб, Хрватска (Фото: Sputnik/Максим Богодвид)

Швајцарци цинично наводе да Китаровићева има нови надимак - "Чоколинда", након што је на 25. годишњицу бомбардовања Дубровника у вртићу подијелила своје потписане фотографије и чоколаде.

Након што су услиједиле неке критике због тога што су чоколадице из Србије, Китаровићева се одмах извинила и изразила жаљење што није подијелила хрватске чоколаде.

"Ноје Цирихер цајтунг" описује Хрватску као чланицу ЕУ која је још "почетник" и која није спремна да буде лидер земаља регије при приступним преговорима са ЕУ.

У прилог томе наводе и блокаду Србије у поглављу 22 прошлог љета и у поглављу 26 сада, што је, према Швајцарцима, искориштавање права вета не би ли Загреб ријешио проблеме које има са Београдом.

Швајцарски лист тврди да Хрватска за овакве ставове нема подршку у ЕУ, те да се званични Загреб у односима са БиХ "више поставља као директор школе", него као европски ментор.

Лист наводи да је за Хрватску Србија и даље опсесија, мада се Загреб покушава одвојити од Балкана и заборавити на њега.

Као примјер наводи да се серије и филмови из Србије и БиХ једва појављују на хрватским телевизијама, док у тим земљама има далеко више хрватског играног програма.

Швајцарски медији сматрају да би било добро позабавити се проблемима попут корупције и спорог правосуђа или, пак, лоше инфраструктуре, при чему наводе несхватљив примјер осмочасовног путовања на релацији од 400 километара који дијеле Загреб од Београда.

Извор: СРНА