latinica  ћирилица
14/09/2021 |  18:21 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Пуповац: Српске заставе ће бити истакнуте и у Хрватској

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац најавио је да ће сутра, када се обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе, српске заставе бити истакнуте и у Хрватској.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Српска заједница у Хрватској има српску националну заставу, тробојку, која ће сутра, у складу са Уставм Хрватске и хрватским и европским законима, бити истакнута - рекао је Пуповац на конференцији за новинаре у Загребу.

Он је навео да су у неким општинама ове заставе истакнуте на фасадама зграда, а у неким се налазе на службеним просторима, те да то никога не би требало да узнемирава нити да плаши.

Пуповац је рекао да је данас организован састанак свих српских организација које су дио координације СНВ-а на којем је закључено да сваку манифестацију, било да се односи на матичну државу и њене датуме који су важни за националну мањину која живи ван матичне земље, треба славити у складу са законима земље у којој живе.

- Хрватска има прописану употребу застава других држава, што је за службене сврхе строго ограничено, а исто се односи и на Србију - рекао је Пуповац.

Он је истакао да су међународне и домаће норме које регулишу везу припадника националних мањина са матичном земљом нешто што припада Србима у Хрватској и Хрватима у Србији, што, како је рекао, неки људи не разумију и виде као проблем.

- Будући да нам је у интересу да се попис у Хрватској одвија у најбољој атмосфери, уз максималну толеранцију, за нас је то тренутно приоритет првог реда - рекао је Пуповац и додао да је дух толеранције у протеклих неколико дана поремећен јер се тај дух нестрпљења ширио са устоличења митрополита Јоаникија у Црној Гори као антиправославно и антисрпско расположење у Хрватској.

Он каже да ће бити учињено све да сутрашњи датум не поремети односе у Хрватској нити односе између Хрватске и Србије.

Србија и Република Српска обиљежавају сутра Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Владе Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембра, на дан када је прије 103 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт.