latinica  ћирилица
15/09/2021 |  07:02 ⇒ 12:06 | Аутор: РТРС

РТРС, 12.00 - НСРС о Приједлогу закона о заштити језика и ћириличког писма

Народна скупштина Републике Српске разматраће данас на посебној сједници Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, по хитном поступку.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Приједлог овог закона једина је тачка дневног реда 21. посебне сједнице заказане за 12.00 часова, најављено је из Народне скупштине Српске. Пренос сједнице Народне скупштине Српске пратите на РТРС и нашем порталу.

Иницијатива о усвајању Закона потекла је од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Приједлог предвиђа ширење круга субјеката који су у обавези да користе ћириличко писмо, као и стимулативне мјере које су усмјерене на приватни сектор, односно олакшице за оне који се одлуче да у свом раду и пословању користе ћириличко писмо.

Приједлог закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма данас би требало да усвоји и Скупштина Србије.

У Народној скупштини Републике Српске, у сусрет посебној сједници парламента, отворена је и изложба најљепших ћириличких рукописа.