latinica  ћирилица
15/09/2021 |  18:54 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Завјет јединства оставио нам Свети Сава (ВИДЕО)

Јеванђељски завјет јединства оставио нам је у аманет Свети Сава, рекао је патријарх Порфирије, на централној манифестацији у Београду посвећеној обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
Патријарх српски Порфирије - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх српски ПорфиријеФото: ТАНЈУГ

- Бог је створио сваког човјека и сваки људски род по својој слици и прилици, а Бог је савршен по природи, од Светог Оца, Сина и Духа. Сваки човјек је створен са својим даровима и способностима, и са својинм личним печатом, а опет је у заједници са свим људима различит од њих. Али не против њих.Човјек може да спозна себе тек у комуникацији са другим људима. Зато је прва заповијест била о породици, биће двоје једно - нагласио је патријарх Порфирије.

Он наглашава да морамо спознати и своје слабости, како би се исправили и били бољи.

- У предању ономе што је наша прошлост, треба да тражимо најбоље и црпећи из тога ићи напријед. Не могу нам други из својих интерпретација говорити ко смо ми - поручио је патријарх српски.

Патријарх Порфирије наглашава да јединство не смије бити деструктивно.

- Такво би нам се вратило као бумеранг који би нас раскомадао. Не можеш бити свјетски, а да ниси свој. Не можеш поштовати другога и његову слободу, а да не поштујеш себе и своју слободу. Али исто тако неће те поштовати ни други, ако ти не поштујеш своје - нагласио је патријарх Порфирије.