latinica  ћирилица
23/09/2021 |  13:33 | Аутор: СРНА

Одбијен захтјев БиХ о спровођењу истраге против хрватских команданата

Влада Хрватске донијела је закључак да буде одбијена замолница Тужилаштва БиХ ради спровођења истраге о кривици хрватских команданата за ратне злочине током војне операције "Бљесак" 1995. године, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић након састанка с ратним командантима.
Влада Хрватске - Фото: Wikipedia
Влада ХрватскеФото: Wikipedia

Након састанка са предсједником Хрватског генералског збора Павлом Миљавцем, генералима, командантима и високим официрима о питању упућивања замолнице Тужилаштва БиХ Министарству правосуђа Хрватске, Пленковић је рекао да ће хрватска Влада наложити Министарству правосуђа да је одбије.

- Сматрамо да документација и материјал који су достављени у свом садржају не дају никакав основ за поступање правосудних тијела у Хрватској - навео је Пленковић.

Он је додао да је одлучено да се ова замолница одбије на основу закона о међународној правној помоћи и на основу споразума о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима између Хрватске и БиХ, и то на основу начела заштите националних, државних и битних интереса Хрватске.

Министарство правде у Савјету министара је почетком августа, на захтјев Тужилаштва БиХ, у Хрватску упутило замолницу да јој БиХ уступи кривично гоњење хрватских команданата који су учествовали у акцији "Бљесак" 1995. године.

Тужилаштво је у замолници сугерисало Хрватској да покрене кривични поступак против неколико команданата Хрватске војске, а на основу два извјештаја о извршењу кривичног дјела који су 2006. и 2007. године достављени Тужилаштву БиХ из Центра јавне безбједности Бањалука.

Тужилаштво БиХ, приликом слања замолнице Државном тужилаштву Хрватске, којом тражи да преузме кривично гоњење високих официра Хрватске војске осумњичених за ратне злочине над српским цивилима и војницима 1995. године на подручју Козарске Дубице и у злочиначкој акцији "Бљесак", позвало се на Споразум о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима из 1996, који се не односи на Републику Српску.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирна Миљановић изјавила је раније да је тадашњи Центар јавне безбједности Бањалука у новембру 2006. године поднио извјештај против високих официра Хрватске војске због сумње да су починили ратне злочине на територији Српске, конкретно на простору Козарске Дубице.

- Тим извјештајем обухваћени су високи официри Хрватске војске Павао Миљавац, Младен Маркач, Маријан Марековић, Давор Домазет Лошо, Лука Џанко, те тројица данас покојних генерала Петар Стипетић, Имре Аготић и Иван Басарац. Касније је због злочина у акцији "Бљесак" поднесен извјештај против Рената Ромића, Жељка Верказа, Рудолфа Локнера и Владе Гаврића - рекла је Миљановићева.