latinica  ћирилица
23/09/2021 |  19:22 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Наш циљ је очување Српске, то смо очекивали и од опозиције

Савез независних социјалдемократа сматра да је ово тренутак у којем треба на јединствен начин показати вољу да се сачува Република Српска и да се одупре свим притисцима којима је изложена, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић (Фото: АТВ) -
Радован Ковачевић (Фото: АТВ)

Коментаришући најављене протесте опозиције у Српској, Ковачевић је рекао да је то прилично изненађујући потез, јер су очекивали да представници опозиције позову грађане на протест због наметнутог закона бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка.

- Очекивали смо да ће и странке опозиције позвати грађане да протестују због срамног наметања закона у БиХ од Валентина Инцка на начин да се једино српски народ у Европи окарактерише као геноцидан, да се српском народу уведе вербални деликт у 21. вијеку и да се укине слобода говора - истакао је Ковачевић.

Међутим, каже Ковачевић, опозиција се ставља у једну потпуно другу функцију.

- У вријеме када се ми најснажније боримо да заштитимо интересе Републике Српске и њених грађана, они се боре да фокус проблема пребаце са БиХ, са тих срамних притисака на Републику Српску, на Републику Српску, и да почну да стварају одређену врсту унутрашњих проблема у Српској - констатовао је Ковачевић.

Он је додао да СНСД нема ништа против тога да било ко протестује у Републици Српској, те да је Српска демократско друштво.

- Оно што видимо из ове приче је да се градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић једноставно није снашао у тој функцији, не може да прихвати чињеницу да сам СНСД има више одборника него комплетна опозција у Бањалуци, не може да прихвати то да скуштинска већина има легитимет од 70.000 људи, што је много више, него што је он добио гласова. Ми уважавамо његов изборни легитимитет, али је проблем у томе што он не уважава изборни легитимитет скупштинске већине и у том свом неуважавању, он је спреман једино на конфликт - указао је Ковачевић.

Оног тренутка кад је он позвао на протесте, каже Ковачевић за АТВ, вјероватно су се препали прогнозираног дебакла и онда су морали да нађу неки нови разлог не би ли скупили довољан број људи у Бањалуци.

- Ту су нашли тај разлог тзв. атака на БН телевизију, што је исто једна измишљотина. У Српској ником нису угрожене слободе, ни тој медијској кући. Ниједној другој медијској кући нису угушене слободе. Та медијска кућа има једнак третман као и сви други медији у Републици Српској. Проблем је настао на неком другом мјесту и Република Српска апсолутно нема везе с тим - поручио је Ковачевић.