latinica  ћирилица
23/09/2021 |  20:00 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Пашалић: Покушај отимања имовине Српске

Министар пољопривреде, шумарсдтва и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је одлука Уставног суда БиХ о Закону о шумама Републике Српске правно неоснована и полички мотивисана, те да представља покушај отимања имовине Српске.
Борис Пашалић (фото: D. Pozderović) -
Борис Пашалић (фото: D. Pozderović)

Он истиче да је вриједност шума већа од седам милијарди КМ, те да се овом одлуком покушава управљање шумама пренијети на ниво БиХ.

- Оно што је јасно јесте да је ово чиста политичка одлука, као и неке које смо имали и раније, слично као са Законом о пољопривредном земљишту и чланом 53. То је један покушај отимања имовине Републике Српске јер у Српској 1.200.000 хектара под шумом од чега је око милион хектара својина Републике Српске - каже за Срну Пашалић.

Пашалић сматра да је оваква одлука очекивана, подсјетивши да је то на неки начин и најавио након апелације коју су крајем фебруара поднијела седморица делегата Вијећа народа Републике Српске из реда Бошњака на Закон о шумама.

Он каже да су бошњачки делегати напали су Закон о шумама Републике Српске са два аспекта, прво да и даље важи закон из 1994. године по принципу континуитета на који се они позивају и друго да Република Српска као ентитет не може да регулише питање својине над јавним добрима.

Пашалић каже да ће прецизнији коменатар дати након што Уставни суд достави копмлетну одлуку и образложење.

- Добили смо само информацију да су поједини чланови или одредбе Закона о шумама проглашене неуставним иако је у овој апелацији цио акт напданут. Дакле, у апелацији се тражи да се цио Закон о шумама Републике Српске прогласи неуставним и оно што сад чекамо да видимо које су то тачне одредбе, који чланови - каже Пашалић.

Он каже да се претпоставља да су то формулација која се односи на дио текста гдје се наводи да су шуме и шумско земљиште у својини Републике Српске, додавши да се та формулација провлачи кроз неколико чланова Закона.

Пашалић каже да није потребно причати какве би посљедице имало евентуално преношење управљања шумамама на БиХ.

- Ништа се значајније неће десити то сигурно могу да кажем, јер шуме Републике Српске су уписане као својина Републике Српске, већ су уписане у јавне евиденције Републичку геодетску управу - нагласио је Пашалић.

Он увјерава дрвопрерађиваче да могу бити мирни и да ће се сигурно кроз институције наћи начин да систем и даље функционише.

- Како ћемо се поставити код евентуалних измјена Закона и тако даље то ћемо знати кад буде кад будемо имали прецизније информацију шта је то оспорено - каже Пашалић.

Уставни суд БиХ утврдио је да нису у складу са Уставом БиХ поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске.