latinica  ћирилица
23/09/2021 |  21:26 ⇒ 24/09/2021 | 07:13 | Аутор: РТРС

Симић за РТРС: Тензије високе, Приштина да повуче једнострани потез (ВИДЕО)

Срби са Космета четврти дан протестују због Уредбе Приштине о укидању регистарских ознака Србије на возилима са простора Косова и Метохије и наметнуте обавезе узимања пробних таблица за регистарске ознаке на возилима из централне Србије.
Симић за РТРС - Фото: РТРС
Симић за РТРСФото: РТРС

Ситуација је ескалирала. На административним прелазима Јариње и Брњак, специјалци Росу претукли су тројицу Срба. Једном од њих нанијели су тешке повреде. 

Јединице Војске Србије су у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, јер на тај начин држава жели да пошаље јасну поруку да се више неће догодити погром српског народа, рекао је министар одбране Србије Небојша Стефановић.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је за политички магазин Печат да су до зуба наоружани припадници Росу напали голоруке Србе - Драгишу Влашковића, Зорана Томовића и Јована Такова.

Симић је рекао да је Влашковић задобио најтеже повреде, те да су он и Томовић пребачени у КБЦ Косовска Митровица.

Он је истакао да су тензије на Космету високе, грађани су узнемирени и уплашени због демонстрације силе и малтретирања голоруких људи без икаквог разлога.

Симић наглашава да је за рјешење ове ситуације потребно да Приштина повуче једнострани потез, а након тога да Београд и Приштина сједну за преговарачки сто у Бриселу и пронађу компромис како би се Србима гарантовало право на слободу кретања.

- Ово тренутно не води ничему, служи искључиво албанским политичким лидерима за стицање јефтиних политичких поена пред локалне изборе заказане за 17. октобар - рекао је он.

Симић је поручио да блокада административних прелаза није акција већ реакција српског народа на кршење основних људских права.

- Наш народ је био приморан да учини оно што је учинио, а то је да изрази јавно, легитимно и демократски протест против овакве одлуке, јер једноставно нема друге алтернативе. Овим се онемогућава слободно кретање, употреба возила, не само од стране грађана, већ и институција - здравствених и других установа - рекао је Симић за РТРС.

Он је поновио да није било најава из Приштине да ће донијети овакву одлуку која не доприноси миру и стабилизацији.

Симић је нагласио да приштински политичари јавно крше Бриселски споразум, те да је најгоре од свега то што међународна заједница ћути о кршењу међународних споразума.