latinica  ћирилица
13/10/2021 |  14:33 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Како да одморимо очи од екрана

Очи су један од најкомплекснијих ограна у људском тијелу, а интересантна чињеница је да половину радног капацитета нашег мозга окупирају информације које добија из очију.
Рад на рачунару (фото: eyecarecs.com) -
Рад на рачунару (фото: eyecarecs.com)

Иако очи могу без проблема да "раде" 24 часа дневно, препорука офталмолога је да у току једног дана правите више пауза како бисте одморили очи од екрана.

- Најлакши начин да се очи одморе јесте да се екран рачунара правилно позиционира (удаљеност око 1 метар  у висини очију), те да се прати 20–20–20 правило, што значи сваких 20 минута на 20 секунди гледајте у предмет који је 20 стопа, односно шест метара, удаљен од Вас. Осим тога, трепћите чешће и уносите довољне количине течности – савјет је офталмолога Бојана Козомаре.

Када говоримо о синдрому компјутерског вида, заштитне наочале нам нису неопходне да бисмо се сачували, иако многе бенефите доносе наочале са заштитним филтерима које блокирају плаво свјетло.

На многим телефонима постоји опција која штити очи од овог свјетла, те користи топлије боје које могу да помогну да лакше заспите ноћу, те вашим очима пружа удобност.

Један од синдрома компјутерског вида јесу сухоћа очију, бол у врату, честе главобоље, те смањена концентрација. Иако не може знатно оштетити око, потребно је ослушкивати потребе свог тијела те с времена на вријеме одморити од екрана.