latinica  ћирилица
13/10/2021 |  14:52 ⇒ 14:53 | Аутор: Вечерње новости

"Нечиста крв" отвара Борине позоришне дане

На манифестацији публици ће се представити и ансамбли новосадског, бијељинског, новопазарског и Народног позоришта у Приштини са сједиштем у Грачаници, као и још два београдска театра.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

"Од Софке до Нејре" слоган је под којим ће се театри такмичити за неку од награда жирија који ће ове године оцијенити најбољу представу, драматургију, драматизацију, адаптацију, мушку и женску улогу, или за награду публике која ће носити име утемељивача фестивала Радослава Радивојевића.

Поред "Народне драме", љубитељи позоришне умјетности биће у прилици да погледају један од ријетко извођених комада Бранислава Нушића, породичну драму "Пучина" у извођењу Југословенског драмског позоришта и режији Егона Савина, која је на репертоару другог дана фестивала.

Наредног дана ће се публици у Врању представити Новосадско позориште трочасовном изведбом "Ане Карењине", по мотивима Толстојеве књиге, а у режији Дејана Пројковског.

У понедјељак, 25. октобра на репертоару ће се наћи представа Градског позоришта Семберија из Бијељине "Иваново самоубиство", рађена по мотивима Чехова, режисера Давида Алића.

Позоришним комадом "64" представиће се глумци београдског Атељеа 212 у уторак, 26. октобра. Режију те драме потписује Алиса Стојановић.

Представа "Ако дуго гледаш у понор" Регионалног позоришта Нови Пазар, рађена према истоименом роману Енеса Халиловића, аутора и редитеља Златка Паковића, биће изведена претпосљедњег дана манифестације, а на затварању, 28. октобра, ће у част награђених наступити ансамбл Народног позоришта у Приштини са сједиштем у Грачаници представом "Плацебо", по тексту Александра Југовића, у режији Исидоре Гонцић.

Екипа врањског позоришта је крајем августа почела са пробама нове представе "Окамењено море", а у плану је да она буде изведена пред почетак Бориних дана, 21. октобра на Дан позоришта и смрти писца Борисава Станковића по коме врањски театар носи име.

Врањски театар ове године обиљежава и 125 година од извођења прве представе. Био је то Његошев "Горски вијенац" у режији Радоја Домановића који је тада био професор Гимназије у Врању.