latinica  ћирилица
13/10/2021 |  15:11 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Кошарац: Намјенска индустрија у Српској и ФБиХ биљежи значајан развој

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац посјетио је данас 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2021", који се одржава у Београду.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Том приликом, он је обишао штандове компанија намјенске индустрије Републике Српске - Техничког ремонта Братунац /ТРБ/, те ваздухопловних завода бијељинског "Орла" и бањалучког "Космоса".

На маргинама сајма, министар Кошарац је разговарао и са представницима компаније Унис Гинекс из Горажда.

Он је истакао да намјенска индустрија у Републици Српској и Федерацији БиХ посљедњих година биљежи значајан раст и развој, те да су домаће компаније постале препознатљиве на међународном тржишту.

- Намјенска индустрија заузима значајан дио у укупном спољнотрговинском промету. Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара надлежно је за издавање исправа за увоз и извоз наоружања и војне опреме, те робе посебне намјене. У прошлој години издали смо 283 дозволе за извоз наоружања и војне опреме, чија је укупна вриједност 493.035.572 евра - рекао је Кошарац.

Током посјете сајму, Кошарац је заједно са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем обишао најпознатији производ ТРБ-а - мултифункционално оклопно возило "Деспот - са даљинско-управљивом борбеном станицом најновије генерације.

- ТРБ, "Орао" и "Космос" су перјанице намјенске индустрије Републике Српске, које се на београдском сајму појављују као препознатљиви извозници војне опреме и наоружања - истакао је Кошарац.