latinica  ћирилица
13/10/2021 |  15:36 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Пашалић: Ново руководство "Борје" успјело да смањи акумулиране губитке

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић похвалио је пословање новог руководства Шумског газдинства "Борја" Теслић које је успјело да смањи акумулиране губитке из ранијег периода и подржао њихов рад.
Шумско газдинство "Борја" (фото: tvk3.info) -
Шумско газдинство "Борја" (фото: tvk3.info)

- До априла овдје смо имали губитак већи од милион КМ, а сада је он сведен на 250.000 КМ и, ако све буде у реду, до краја године вјероватно ће се десити да се тај губитак и потпуно елиминише - рекао је Пашалић након што се састао са руководством Шумског газдинства, локалним извођачима радова у шумарству и дрвопрерађивачима, а био је присутан и директор "Шума Српске" Славен Гојковић.

Пашалић је рекао новинарима да је теслићко шумско газдинство примјер како се ствари могу поправити домаћинским управљањем и добром организацијом, те поручио да ће новоименовани директор Ненад Душанић са екипом имати његову подршку.

- Циљ нам је да овдје задовољимо домаће дрвопрерађиваче и оне који нису из Теслића и извођаче радова који врше услугу сјече с обзиром да је то циклус који не може један без другога - навео је Пашалић.

Он је истакао да је прије Теслића посјетио и Шумско газдинство "Врбања" из Котор Вароша гдје се такође поправило стање у односу на раније, а све то показује да мјере Владе, која је поставила десет нових руководилаца, даје резултате, те напоменуо да ће се тако понашати и у будућем периоду.

Директор "Шума Српске" Славен Гојковић истакао је видљив напредак у теслићком шумском газдинству, које је нажалост и даље оптерећено акумулираним губитком из ранијег периода од око 6.000.000 КМ.

- Директор је, са колегама које је окупио и свим радницима, успио да дуг из ранијег периода умањи за један мали проценат, али то је процес који ће трајати дужи период. Претпоставка је најмање три године ће трајати да се газдинство стави на чврсте ноге, али је веома добро што се стало са кретањем низбрдо - навео је Гојковић.

Директор Шумског газдинства "Борја" Теслић Ненад Душанић оцијенио је успјешним данашњи састанак са ресорним министром, којем је предочио проблеме, а издвојио је недовољан извоза и сјечу трупаца, као и кишни период који повлачи и скраћење радног времена.

- Покушаћемо да изађемо са 80.000 метара кубних до краја године, што би било око 80 одсто извршења планиране производње - навео је Душанић и додао да је управа у међувремену успјела да измири обавезе према радницима осим дијела са доприносима, као и да је општини Теслић уплаћена рата од 280.000 КМ.

Миле Божић, директор привредног друштва које се бави извођењем радова у шумарству "Јавор" из Теслића, указао је на дугогодишњи расцјеп са дрвопрерађивачима и Шумским гадинством "Борја", као и да је задовољан што је министар данас саслушао њихове проблеме.

- Први пута од како ја радим, а радим већ 30 година, имамо неко обећање да ће се нешто субвенционисати и помоћи људима који се баве шумом, а имају проблем са радном снагом - рекао је Божић и упозорио да радници напуштају овај посао.