latinica  ћирилица
13/10/2021 |  17:33 | Аутор: СРНА

Фон дер Лајен: Могуће мјере против Варшаве

Шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен запријетила је да ће предузети мјере против Варшаве као одговор на пресуду Уставног суда у којој се каже да су неки закони ЕУ неспојиви са Уставом Пољске.
Урсула фон дер Лајен (Фото: dw.com) -
Урсула фон дер Лајен (Фото: dw.com)

- Фон дер Лајенова је на састанку комесара ЕУ рекла да је почетна анализа пресуде пољског Уставног суда показала да представља озбиљан проблем за 27-члани блок - пренијела је комесар за енергетику Кадри Симсон.

У случају да ова забринутост буде потврђена дубљим испитивањем импликације пресуде, Фон дер Лајенова најавила је као одговор неколико опција.

То укључује покретање даљих поступака због кршења права против Пољске, који би могли довести до поступка пред Европским судом правде и на крају резултирати финансијским санкцијама против Варшаве.

Нови механизам владавине права ЕУ, такође, би могао бити активиран, рекла је Симсонова. Овај механизам ускраћује и стопира исплате из буџета ЕУ државама за које се верује да крше закон блока.

Брисел је већ покренуо поступак "по члану 7" против Пољске због кршења вриједности ЕУ, што би могло довести до суспендовања гласачких права у Савјету ЕУ.

Европска комисија покренула је 2017. године процесе у вези са пољским правосудним реформама, али је случај годинама трајао.

Ипак, Урсула фон дер Лајен могла би да прошири случај и укључинајновију пресуду Уставног суда Пољске.

Суд је почетком октобра пресудио да одређени елементи права ЕУ крше пољски Устав, дајући тако националном праву предност над правом ЕУ.

Европска комисија сматра да право ЕУ генерално има предност над националним правом, наводи ДПА.