latinica  ћирилица
13/10/2021 |  18:40 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Изетбеговић задовољан ставовима СДС-а и ПДП-а (ВИДЕО)

Република Српска, као и Федерација БиХ самостална је до одређеног нивоа који јој гарантује Дејтонски споразум, изјавио је данас лидер ХДЗ-а Драган Човић коментаршићу јуче промовисан концепт Самостална Република Српска у оквиру Дејтонске БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Истовремено, лидер СДА Бакир Изетбеговић призива интервенцију ОХР-а и Уставног суда и пријети Српској Оружаним снагама.

При томе примјећује да опозицоне странке из Српске не прате политику која је, како каже, уперена против стабилности у БиХ. У Сарајеву је одржана тзв. радна кафа руководства Дома народа ПС БиХ на којој се покушао постићи договор о одржавању сједнице.

"Радна" кафа је попијена, али сједнице Дома Парламентарне скупштине неће бити јер српски делегати поштују одлуку Народне скупштине Републике Српске.

- Кафа је била успјешна, али све друго је било на нивоу да смо се разумјели - рекао је Човић након састанка.

А све друго потврђује да БиХ никада није била у горој политичкој кризи.

Инцков закон, одлука Уставног суда о шумама Српске прелили су чашу, Република Српска тражи разговоре o изворном Дејтону, позицији ОХР-а, враћању насиљем високих представника отетитх надлежности али...

- Ја о томе нећу да преговарам, ни под коју цијену - истакао је Изетбеговић.

Овакав став заправо потврђује оправданост захтјева Српске да се БиХ врати на фабричко подешавање тј. на Дејтон. Концепт "Самостална Република Српска у оквиру дејтонске БиХ" биће оборен одлукама Уставног суда и ОХР-а, запријетио је Изетбеговић.

- Видимо јуче поруке опозиционих странака из Републике Српске да неће пратити неке политике које су све оштрије, све директније, упрене на стабилност и мир у БиХ. Дакле очекујем да се ОХР упусти у борбу са сепаратистичким и сецесионистичким политикама у Српској, мораће се стати у крај томе, мораће се супропставити правосудни систем, сигурносне службе, ако се удари на територијални интегритет супроставиће се Оружане снаге, ОХР, међународни заједница, ми - истакао је Изетбеговић.

Чиме је све запријетио и тиме дао аргумент Српској да прави и сопствену војску и обавјештајну службу.

Изетбеговићево отрежњење услиједило је који минут касније када је Драган Човић са исте говорнице, хладно рекао да је Српска де факто самостална и да је већа опасност од оних који БиХ виде без три конститутивна народа.

- Република Српска је као и Федерација самостална до једне завидне разине, то Дејтон јасно дефинише - каже Човић

Не преостаје нам ништа друго него да разговарамао о свим изазовима, подсјетио је Никола Шпирић двојицу колега на давно пружену руку из Српске да се унутар БиХ, без међународних посредника тражи рјешење за све проблеме.

- БиХ је након 25 година у ситуацији да високи представник намеће законе, морамо излазити из те ситуације али те одговоре неће тражити нико извана већ у БиХ ако постоји сремност за то појаснио је Шпирић.

Бакир Изетбеговић није спреман на тројни формат састанка са Милорадом Додиком и Драганом Човићем. Или сам, очи у очи са Додиком или шири састанак страначких делегација. Сутра је у Бањалуци.

- Спреман сам с њиме о томе директно разговарати један на један, у Бањалуци када будем нећу моћи, али у данима пред нама може се се то десити - рекао је Изетбеговић.

- Нека долази, па шта. Ово је слободна земља. Ја сам у петак у Сарајеву. Ја сам спреман да причам - одговорио је Додик на питање водитеља у емисији Телеринг.

Изетбеговић је покушао данас да анестезира јавност у Српској.

Понудио је да заједно са српским посланицима у бх парламенту пониште Инцков закон, а потом усвоје исти такав. Ако је и од Изетбеговића превише је.