latinica  ћирилица
13/10/2021 |  21:36 ⇒ 14/10/2021 | 09:04 | Аутор: РТРС

Додик: Српска има легитимитет да се бори за своје надлежности (ВИДЕО)

Поједини представници међународне заједнице, високи представник, као и Уставни суд БиХ радили су у посљедњих 20 година на штету Републике Српске, али Српска има легитимитет да се бори за своје надлежности, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, гостујући у нашој емисији Телеринг.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Познато је јавности да сам се ја сукобио са свим високим представницима, поготово Педијем Ешдауном. Видио сам шта је концепт, а они су и даље наставили да кроје такву политику низом мјера. А када нема могућност да их остваре на било који начин, појави се Уставни суд, гдје сједе три странца и два Бошњака и доносе све одлуке мимо Устава - појашњава Додик.

Додик тврди да је уставни поредак БиХ срушен што су урадили високи представници и Уставни суд БиХ наметањем антидејтонских одлука.

- У суштини лично браним уставни поредак иако они који се баве пропагандним ратом намећу да га рушим - рекао је Додик.

Додик је навео да је Република Српска све то вријеме трпила велику штету, али да је легитимисала своје право да се бори за Устав и за надлежности које су добијене Дејтонским споразумом.

- Територијални интегритет БиХ није споран сада, али суверентитет јесте споран  поручио је Додик.

Он је на тај начин прокоментарисао своју изјаву "самосталност Републике Српске у границима дејтонске БиХ".

- У Уставу је јасно речено да све што није изричито дато БиХ припада ентитетима. Таква ствар је и са шумама Српске. Шуме, пољопривредна земљишта, територија припадају српском народу и онима који овдје живе - јасан је Додик.

Додик је појаснио да у члану 3. Устава пише да је БиХ састављена из два ентитета, Републике Српске и ФБиХ.

- Још увијек су они као у некој предности, али снага, воља и све инстатуционалне одлуке су на нашој страни - нагласио је Додик.