latinica  ћирилица
13/10/2021 |  22:15 | Аутор: СРНА

Санадеру смањена казна, ХДЗ осуђен за "Фими медију"

Врховни суд Хрватске је дјелимично потврдио пресуду из поновљеног поступка у случају "Фими медија", према којој ће ХДЗ због извлачења новца из државних институција и фирми морати да плати 3,5 милиона куна казне /око 465.400 евра/, док је бившем хрватском премијеру Иви Санадеру казна са осам смањена на седам година затвора.
Иво Санадер (фото: FAH) -
Иво Санадер (фото: FAH)

Санадер ће, осим блаже казне, држави по праснажној пресуди Врховног суда морати да врати 14,9 милиона куна /око 1,98 милиона евра/ несразмјере између имовине и законских примања, односно 1,25 милиона куна /око 166.200 евра/ мање него што је у првостепеној пресуди одредио загребачки Жупанијски суд.

Врховни суд дјелимично је укинуо првостепену пресуду и у дијелу који се односи на у међувремену преминулу Невенку Јурак, власницу маркетиншке фирме "Фими медија", по којој је названа највећа корупциона афера у хрватској политици.

Поновљено суђење на загребачком Жупанијском суду почело је 2016, годину након што је Врховни суд укинуо прву нешто строжу пресуду донесену још 2013. године.

Уз бившег премијера и некадашњег предсједника ХДЗ-а, али и те странке која ће уз 3,5 милиона куна казне држави морати вратити и 14,6 милиона куна неприпадајуће користи, у новембру 2020. године неправоснажно су у поновљеном поступку осуђени и Санадерови суоптуженици, преноси хрватски портал "Индекс".

Њима је Врховни суд потврдио казне, па је бивши ХДЗ-ов благајник Младен Баришић сада и правоснажно осуђен на јединствену казну од двије године и 10 мјесеци затвора, док је првом пресудом из 2013. године био осуђен на три године затвора.

Благајница Бранка Павошевић је осуђена на јединствену казну од годину и четири мјесеца, док је 2013. године била осуђена на годину и шест мјесеци.

ХДЗ је осуђен на плаћање новчане казне од 3,5 милиона куна и враћање 14,6 милиона куна у буџет, док је странци у првом суђењу изречена новчана казна од пет милиона куна.

Једино је портпарол Санадерове владе и странке Ратко Мачек, који је у првом поступку добио условну казну одлуком загребачког Жупанијског суда, а коју је данас потврдио и Врховни суд, ослобођен оптужбе.

Образлажући смањење казне Санадеру, Врховни суд је навео да је првостепени суд правилно утврдио појединачне казне, али је при одмјеравању јединствене казне пропустио да оцијени озбиљне здравствене тегобе оптуженог.

Актуелни хрватски премијер и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић рекао је да ХДЗ поштује одлуке хрватских судова и да ће поступити по пресуди Врховнога суда.

- То значи да ће уплатити изречену казну, односно новчани износ у државни буџет. Као легалисти, ми прихватамо донесену пресуду, жао нам је што нису уважени сви елементи које су наши правни заступници и адвокати поднијели у жалбеном поступку - додао је Пленковић.

Он је нагласио да отклањају било какву одговорност актуелног руководства странке.