latinica  ћирилица
18/10/2021 |  09:15 | Аутор: СРНА

Благојевић: Српска има право да раскине споразум о преношењу належности

Кривично дјело није, нити може бити ако Република Српска искористи своје уставно право да се повуче из споразума о преношењу надлежности на БиХ у области одбране, ВСТС-а и индиректног опорезивања, чиме оне престају да важе за њу, сматра професор уставног права Милан Благојевић.
Милан Благојевић - Фото: Глас Српске
Милан БлагојевићФото: Глас Српске

- То јој затим даје уставно право на успостављање тих својих надлежности које након тога наставља да обавља као једна од федералних јединица у БиХ - навео је Благојевић.

Он је у колумни за Глас Српске указао на правну неуставност намјера какве најављује предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, изјављујући да ће поднијети кривичну пријаву против српског члана Предсједништва Милорада Додика.

Благојевић је навео да из Комшићевих изјава произилази да би то учинио због најава Додика да ће се Република Српска повући из споразума о преношењу ентитетских надлежности на БиХ у области одбране, ВСТС-а БиХ и индиректног опорезивања, као и да ће поништити све законе ОХР-а којима су нам противправно, злоупотребом овлашћења високих представника, били наметани закони, а све то у функцији криминалног подухвата разарања Републике Српске.

- Комшић у томе види нешто чега нема, то јест види наводно кривично дјело против суверенитета и територијалног интегритета БиХ - навео је Благојевић.

Он је напоменуо да, осим на опструктност и правну неоснованост Комшићевих намјера, жели да укаже и на неподношљивост поновљеног ћутања најшире српске јавности, а нарочито правничке у вези са овим виталним питањем за српски народ и Републику Српску.

Благојевић је истакао и да је на свој начин посебна свака од више од двадесет федерално уређених држава у свијету, међу које спада и дејтонска БиХ.

- У обиљу специфичности из свијета федерализма налази се и једна прописана у Уставу БиХ. Чланом три тог устава прописана је могућност да БиХ преузме додатне надлежности од ентитета, и да их након тога врши поред оних надлежности које су јој изричито прописане Уставом - навео је Благојевић.

Према његовим ријечима, један од начина тог преузимања јесте ако се о томе постигне сагласност ентитета, што се изражава споразумом, то јесте уговором закљученим између ентитета, који је специфичност уставног уређења БиХ.

Благојевић је напоменуо и да Устав БиХ ниједном својом одредбом није прописао да потписивањем било ког споразума о преношењу ентитетских уставних надлежности на ниво БиХ долази до промјене Устава БиХ или устава Републике Српске и Федерације БиХ, односно да престају да важе све оне одредбе тих устава на које је претходно указано.

- Осим тога, ниједном својом одредбом Устав БиХ није прописао ни да потписивањем споразума о преносу ентитетских уставних надлежности на ниво БиХ престаје право ентитетима да се повуку из тог споразума и да га раскину - истакао је Благојевић.

Управо супротно, додао је он, ентитети имају право раскида споразума због непостојања уставне забране за то, те због чињенице да се ни у било којем од до сада потписаних споразума о преношењу надлежности ентитети нису одрекли од свог права да раскину те споразуме и да се повуку из њих.

- Они то могу учинити једнострано или заједнички, након чега могу успоставити ту уставну надлежност као своју, јер је она, како смо видјели, прописана као њихова у Уставу БиХ, односно ентитетском уставу - навео је Благојевић.