latinica  ћирилица
18/10/2021 |  09:45 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Посланици имају право да одлучују шта је исправно за Српску

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да посланици у Народној скупштини, као највишем законодавном тијелу Републике Српске имају право да одлучују како год они сматрају да је исправно за Српску.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

На питање да ли Народна скупштина Републике Српске може да повуче законе и акте који су донесени у парламенту БиХ, конкретно када је ријеч о проглашењу ништавним закона о суду, тужилаштву, оружаним снагама и слично, Цвијановић за "ЕуроБлиц" одговара да нигдје у Уставу не пише да не може.

- Пише ли негдје у Уставу да не може? Нигдје не пише да не може. Не пише да може, али не пише ни да не може. У Уставу нигдје не пише ни да вам високи представник намеће законе и на силу мијења Устав. Чак ни у тим измишљеним бонским овлаштењима то не пише - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да посланици у Народној скупштини Републике Српске одлучују да ли нешто јесте или није и не одговарају неким страним, већ својим грађанима који су их бирали.

Цвијановић истиче да ЕУ неће увести санкције Републици Српској, јер би тим потезом стрмоглавила и ово мало увјерења да постоји неки европски пут, те истиче да би било паметније да су осмислили 14 приоритета које је могуће испунити, па да након испуњених шест или седам пруже охрабрење и дају БиХ статус кандидата, што би била паметна политика, али они то неће.

- Траже реформу правосуђа, на примјер Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/, који су сами направили, а не кажу да је вријеме и да се склоне стране судије из Уставног суда. Ваљда мисле да треба да оду тек кад у потпуности развласте Републику Српску. Да ли је нормално да у некој држави сједе стране судије? Доста нам је те неправде. Морамо се вратити за сто и разговарати ако нас интересује будућност - поручила је Цвијановић.

Она је рекла да се о томе ваља и може причати како би се вратили у легалну сферу и уставни амбијент који би дао прилично добре шансе БиХ, а у супротном не види да ће овај неред постати неки ред, нити мисли да се БиХ може игдје кретати.

- Ја сам заиста за суживот. Заиста јесам за неко пристојно међусобно разумијевање и мислим да је крајње вријеме да то и имамо и да то изградимо. Али, ви не можете изградити повјерење ако вам неко нешто стално одузима и пријети - рекла је Цвијановић.

Предсједник Српске је рекла да се неће обистинити најаве "двојице бошњачких чланова Предсједништва БиХ" да ће Србима послати правосуђе или неке "државне снаге", те додала да то сматра и због чињенице да и тамо сједе и Срби.

- Какве државне снаге? Ако имају државне снаге, па тамо сједе и Срби. Шта ви хоћете, да шаљете Србе да иду малтретирати Србе? Па неће их ићи малтретирати. Дигли су галаму око тога каква је анкета проведена у ОС БиХ. Па ко ће њима рећи каква је анкета проведена!? Не мисле ваљда да ће им Срби то рећи!? Све је постало затровано и бесмислено. Наметне вам Инцко закон и ми требамо да ћутимо. Дакле, не смијем као политичар ништа да кажем, не смијем да преиспитујем ствари, не смијем да ђелујем институционално или у име институције, и још требам да клечим пред њима и кажем да су у праву. Па нису - истакала је предсједница Српске.

Она каже да држава припада свима ако је заједничка, а ако није - онда свако себи.

- Све ово ме асоцира на то да је изгледа политика силе једини механизам и једина политика очувања БиХ. Која се то држава може и колико дуго чувати силом? Ваљда се држава чува и штити партнерством, разговором и договором, па макар и политичким борбама - поручила је Цвијановић.

Она истиче да је јако задовољна недавним састанком са страним амбасадорима, за који је рекла да је био успјешан, гдје су они из прве руке чују ставове Републике Српске и визије о томе која су могућа рјешења ове кризе.

- Ми смо чули шта су њихове забринутости, а они су чули шта су наше бриге, забринутости и рјешења за нагомилане проблеме - рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је нагласила Република Српска може финансијски поднијети да оснује своју војску, обавјештајну службу и друге институције.

- Научили смо се током ових година да не морамо да зависимо од воље тамо неке СДА, нити морамо да зависимо од оних који кажу "пренесите надлежности да вам ми дамо паре". Нећемо да пренесемо надлежности, а ви нам немојте дати новац. Биће новца - рекла је она.

Цвијановић је нагласила да стабилност ни безбједност Српске није угрожена.

- Никога не угрожавамо, немамо претензије да некоме нешто одузимамо, нити нарушавамо територијални интегритет. То и јесте њихов проблем, јер знају да се боримо само за Устав и уставност - рекла је она.

Цвијановићева вјерује да је могућ договор унутар БиХ ако се сједне и разговара рационално, каже у којој области шта треба и како доћи до тога, али је проблем што Република Српска нема партнере за тако нешто.

- Њима се не раде ти послови. Они само говоре о томе је ли геноцид, није геноцид, хоћемо ли тужити, нећемо тужити, хоћемо ли вас привести, нећемо вас привести, хоћете ли пред суд, хоћете ли пред тужилаштво&хеллип; Тјерају свој идеолошки план који везе нема ни са Европом, ни са суживотом ни са мултиетничности. Шта ћу ја у таквој држави? Што је мени та држава по мјери? Не смијем да причам као политичар, не смијем да одлучујем као институција, не смијем да тражим разговор, јер тај неко неће са мном да разговара, већ морам да прихватим оно што он хоће - рекла је Цвијановић.

Коментаришући кривичну пријаву коју је против ње поднио Институт за истраживање геноцида Канада, Цвијановић је напоменула да то није никакав институт већ једна мала невладина организација која тамо узима донације од људи из дијаспоре и шаље којекакве дописе институцијама по Канади и глуме институт.