latinica  ћирилица
18/10/2021 |  13:03 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Лучић: Скрнављење споменика у Јелачићима - најстрашнији облик застрашивања

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је да скрављење спомен-плоче подигнуте у знак сјећања на 24 српска борца и цивила убијена у селу Јелачићи код Кладња представља најстрашнији облик застрашивања и распиривања мржње.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

Осуђујући овај вандалски чин, Лучић је рекао да је ово већ четврти пут да је оскрнављена спомен-плоча, те да до сада нико није одговарао за то, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Он је навео да је контактирао представнике Завичајног удружења "Јелачићи" који су га упознали о детаљима овог нехуманог и нецивилизацијског чина, те да им је обећао помоћ, као и да је договорена заједничка посјета овом напуштеном српском селу.

Лучић апелује на све надлежне институције да се испита овај инцидент који шаље лошу поруку свима, а починиоци пронађу и адекватно казне.

- У посљедње вријеме, нажалост, уобичајена је пракса у Федерацији БиХ скрнављења српских споменика и гробова, што представља најстрашнији облик застрашивања и распривања мржње - истакао је Лучић.

У селу Јелачићи прије рата живјело је око 350 Срба, али су сви напустили своја огњишта због ратних дејстава и нико од њих се никад није вратио у ово село. Ниједна српска кућа у селу ни 26 година након рата није обновљена, а уз овакве поруке нико и не помишља на обнову и повратак, наводено је у саопштењу.

Спомен-плоча погинулим становницима и браниоцима села Јелачићи код Кладња поново је оскрнављена, објавило је јуче Завичајно удружење "Јелачићи".

- Прије непуних мјесец дана обновили смо разбијену спомен-плочу, да би је неко из њему познатих разлога опет излупао. Обраћали смо се полицији и разним институцијама Федерације БиХ с циљем заштите наше имовине и људи који долазе у село - наводи се у објави Удружења на Фејсбуку.

Они су указали да је све то узалуд, те да стичу утисак да се све то дешава уз прећутну подршку тих институција.

Спомен-плоча је подигнута у знак сјећања на 24 мјештанина које су убиле муслиманске паравојне снаге из Кладња и Живиница. Ово спомен-обиљежје се више пута нашло на мети вандала, али су га Срби, некадашњи мјештани, обнављали.