latinica  ћирилица
18/10/2021 |  14:22 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Петроварадинска тврђава слави 329. рођендан

Петроварадинска тврђава данас слави 329. рођендан.
Петроварадинска тврђава слави 329. рођендан (Фото: TONS/Aleksandar Milutinović) -
Петроварадинска тврђава слави 329. рођендан (Фото: TONS/Aleksandar Milutinović)

Иако је један од главних симбола Новог Сада и поносно стоји на Дунаву, претрпјела је тешку ратну прошлост у којој се броји чак десетак ратова.

Грађена је по плановима Кајзерсферда и Марсилија а војни градитељи су били Вамберг, Гисенбир, Доксат, Манет и Шредер, све угледна имена војне архитектуре аустријске царевине.

Посебно је значајно подземље Тврђаве на четири спрата, са 16 километара ходника и одморишта, као и велики бунар, резерва снабдијевања водом у случају дуже опсаде тврђаве.

Обилазак подземних галерија препоручује се уз стручне водиче Музеја града Новог Сада.

Градња Тврђаве почела је прије више од три вијека, 1692. године. Изасланик цара Леополда I Хабзбуршког, кнез Крој, поставио је те године камен темељац на рушевинама средњовјековног утврђења на висини 40 метара изнад Дунава.

Са краћим прекидима, Хабзбурзи су Тврђаву градили од 1692. до 1780. године, ради заштите царевине од најезде Турака.

Позната и као Гибралтар на Дунаву, Петроварадинска тврђава се простире на 120 хектара и представља јединствени културно-историјски споменик у региону.

Данас је ово утврђење са "пијаним сатом" на Сат кули оиљежје Новог Сада.

Ова фортификација заузима друго мјесто у Европи. Већа од Петроварадинске је само тврђава у Вердену (Француска) која је претрпјела велика разарања, посебно у Првом свјетском рату.

На Петроварадинској тврђави се налазе Музеј и Архив Новог Сада, хотели и ресторани, атељеи и галерије ликовних умјетника, академија уметности, астрономска опсерваторија, планетаријум и многи други садржаји.

Извор: nsuzivo.rs