latinica  ћирилица
18/10/2021 |  22:09 | Аутор: СРНА

Земан сувише болестан да ради

Чешки предсједник Милош Земан сувише је болестан да ради и парламент мора да почне да расправља када и како да покрене уставне механизме за одузимање његових овлашћења, рекао је данас шеф горњег дома скупштине Милош Вистрчил.
Милош Земан - Фото: AFP
Милош ЗеманФото: AFP

Вистрчил, предсједавајући Сената, рекао је да га је Земанова болница обавијестила да је мало вјероватно да би се предсједник који има 77 година могао вратити на посао у наредним недјељама - када ће његове дужности укључивати и именовање нове владе.

Земан је одведен у болницу дан након избора 8. и 9. октобра на којима је његов савезник, премијер Андреј Бабиш, изгубио од групе опозиционих странака које су освојиле комбиновану већину у доњем дому и имају циљ да формирају нову владу.

У разговору са новинарима, Вистрчил је цитирао болнички извјештај који је затражио након што је предсједничка канцеларија одбила да изнесе детаље о Земановом стању више од недјељу дана након што је пребачен на одјељење интензивне његе.

- Према мишљењу Централне војне болнице, предсједник Милош Земан тренутно није у могућности, из здравствених разлога, да обавља било какве радне обавезе - рекао је Вистрчил.

Он је додао да је према болничком мишљењу, с обзиром на карактер основне болести Земана, дугорочна прогноза његовог здравственог стања крајње неизвјесна, па се стога могућност његовог повратка на радне дужности у наредним недељама оцјењује као мало вјероватна.

Чешки предсједници се бирају директно, али већина извршних овлашћења припада Влади. Ипак, предсједници су кључни у транзицији власти, врховни су заповједници оружаних снага и именују водеће званичнике, укључујући чланове одбора банака и судије.

Вистрчил је рекао да ће се челници Сената сутра састати са странкама изабраним за нови доњи дом како би разговарали о наредним корацима.

Одузимање овлашћења Земану вјероватно би опозицији олакшало формирање владе, јер је Земан раније рекао да ће именовати Бабиша чак и без већине.