latinica  ћирилица
18/10/2021 |  22:19 ⇒ 22:25 | Аутор: РТРС

Дучићеве вечери поезије почеле научно-књижевним скупом

Научно-књижевним скупом "Пјеснички дијалог с Дучићем", вечерас су у Требињу почеле Дучићеве вечери поезије, књижевна манифестација која je организована у част великог пјесника и дипломате, Требињца Јована Дучића.
Дучићеве вечери поезије - Фото: РТРС
Дучићеве вечери поезијеФото: РТРС

Због епидемиолошке ситуације, овогодишња манифестација има другачији концепт.

Програм је подијељен у три цјелине, а завршава се 15. новембра.

"Пјеснички дијалог са Дучићем" окупио је књижевнике, научне раднике из области српског језика и културе, те књижевне критичаре из Српске и Србије. Велика је привилегија, али и обавеза бити дио манифестације која чува успомену на Дучићев лик и дјело, истакли су учесници.

- Прослављати Дучића, организовати нова читања и преиспитивати колико је оно што је урадио инспиративно обавеза је свих којима је стало до српске културе, посебно до оних вриједности које је Дучић стварао - истакао је Драган Станић, предсједник Матице српске.

Учесници су сагласни у оцјени да све вриједности српске културе, посебно оне које је Дучић успостављао, треба заједнички његовати. Зато је природан, кажу, дијалог између Новог Сада и Србије са Херцеговином и не чуди што је Матица српска уз град Требиње укључена у организацију овогодишње манифестације.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истиче да Дучићево дјело уједињује јединствен културни простор, који нема граница ни подјела.

Програм манифестације Дучићу у част наставља се наредне седмице изложбом слика Мирка Kујачића, поводом 120 година од његовог рођења, која ће бити отворена у Музеју Херцеговине, 29. октобра.

Завршница је резервисана за требињске умјетнике-професоре и ученике Музичке школе, који ће 15. новембра извести концерт "Пјесмом Дучићу".