latinica  ћирилица
19/10/2021 |  07:39 ⇒ 08:23 | Аутор: РТРС

Конференција "Фитотерапије и Дјеца сунца"

У организацији Даун сyндром центра Бањалука, а под покровитељством Представништва Републике Српске у Русији и Олимпијског центра Јахорина, из хотела Вучко на Јахорини емитована је он лајн конференција "Фитотерапије и Дјеца сунца" о значају, брању, преради и употреби љековитог биља у односу на особе са Даун синдром.
Даун синдром - конференција - Фото: РТРС
Даун синдром - конференцијаФото: РТРС

Приказан је филм о брању љековитог биља на Јахорини, Козари, Мањачи, Гомионици, његовој преради и употреби.

Даун синдром центар Бањалука је Русима представио свој рецепт и начин спровођења терапије од љековитог биља којег примјењује за особе са Даун синдром, а такође су приказана свједочења о дјелотворним резултатима кориштења ове терапије која се састоји из масаже уљима и тинктурама, кориштење биља за купке и чајеве, све оно што се у Даун синдром центру Бањалука производи.

Учесници конференције биле су особе са Даун синдром и њихове породице из Русије, Србије, Аустрије, Норвешке, Црне Горе и Републике Српске.

Руси су заинтересовани за ову фитотерапију коју спроводи Даун сyндром центар Бањалука, као и рефлексомасаже, психотерапије и комплет програм социјалне рехабилитације особа са Даун синдром.

Изразили су жељу да Даун синдром центар Бањалука дође у Москву и представи свој рехабилитацијски програм, а такође су заинтересовани да Руси дођу у посјету у Даун синдром центру Бањалука, као и да дођу у комуне на Јахорини и Бањи Врућици.

Захваљујући Представништву Републике Српске у Москви, особе са Даун синдромом из Републике Српске два пута су учествовали на гастрономском фестивалу у Москви гдје су освојили прва мјеста у категорији "Традиционала Божићна пецива",  потписан је уговор о сарадњи са највећом руском организацијом која брине о особама са Даун сyндром из цијеле Русије. Особе из Републике Српске постале су међународно видљиве и активне захваљујући свом Представништву у Русији.

Шта ово значи за ове људе, ријечима се не може описати, толико су напредовали да лебде метар изнад земље, њихово самопоуздање расте.