latinica  ћирилица
19/10/2021 |  08:02 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Зашто су купус и кромпир поскупјели и до неколико пута? (ВИДЕО)

У Републици Српској је у посљедних годину дана поскупјела готово сва храна. Цијене појединих врста поврћа, прије свега купуса и кромпира повећана је чак неколико пута.
Купус - Фото: илустрација
КупусФото: илустрација

У односу на прошлу годину поједине цијене поврћа су доста веће, за килограм кромпира издвојићете 1, 5 до 2 марке док је врећица купуса од 12 до 16.

- На поскупљење је утицало неколико фактора. Повртлари су били погођени вирусом корона. Остали су дужни пољопривредним апотекама, и прољетос нису имали чиме засадити. Година је била сушна, и то је било проблем, а наводњавања са горивом од 2,5 марке није исплативо - поручује Бране Мастало, предсједник Удружења повртара Републике Српске. 

На тржишту је најтраженији "вараждинац", али га у продаји има најмање.

- Ту врсту купуса нападају бројни инсекти, и оно што остане без обзира на цијену не може покрити улагања, и зато су количине јако мале - додао је Мастало.

Готово идентична ситуација је и са кромпиром.

- Немамо довољно кромпира, и цијене ће расти и даље. И не само кромпира, већ свих врста поврћа. Тек сада се очекује главни ударац становништва за потражњом и прављењем зимнице, а залихе неће издржати до Нове године - закључио је Мастало.