latinica  ћирилица
19/10/2021 |  12:09 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Рајаковић: Веома значајно испомагање Србије и Српске у испорукама струје

Међусобно испомагање Србије и Републике Српске у испорукама струје за вријеме постојеће енергетске кризе, у којој су цијене енергената драстично порасле, веома је значајно јер ће се тако много уштедјети, изјавио је данас Срни предсједник Савеза енергетичара Србије Никола Рајаковић.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

- То је позитиван корак који има и своје техничко-технолошко дубоко оправдање, а наравно и економско јер се тако може доста уштедјети - истакао је Рајаковић.

Он каже да је ријеч о такозваном синергетском ефекту, што значи да, ако је хидрологија боља у Републици Српској, тада то треба искористити и заједно подржати електроенергетски систем, и обрнуто - систем се може подржати са Дунава ако је тамо хидрологија добра, а лошија на Дрини и Требишњици.

- Много је лакше водити систем ако имате већи маневарски простор који је добијен овим међусобним испомагањем - навео је Рајаковић.

Он је нагласио да се у овој енергетској кризи још више показало да је најзначајније имати сопствене енергетске капацитете, да се првенствено гради што више хидроелектрана, а да електропривреде подижу сопствене соларне и вјетроелектране јер ће у наредних пет година у Европи бити све мање термоелектрана.

- То је онда домаће и не зависимо од увоза гаса или нафте - рекао је овај стручњак за електроенергетику.

Он је подсјетио да су цијене струје претходних дана премашиле 200 евра по мегават-часу, а цијене гаса су достизале невјероватних 2.000 евра за 1.000 метара кубних.

- То је огроман поремећај на тржишту енергената и никоме на дуже стазе не одговара да се ствари даље одвијају у таквом хаотичном нереду јер ту могу бити велики губитници и велики добитници - оцијенио је Рајаковић.

Он је истакао да зато очекује да се ситуација устали и поправи, али и да је питање гдје је нова равнотежна тачка, те да је у овом тренутку то тешко предвидјети.

- Може се очекивати да се неће вратити цијене струје на великопродајном тржишту на 70 или 50 евра по мегават-часу, а гдје ће се усталити остаје пред свима нама да видимо - истиче Рајаковић.

Он је навео да постоји неколико разлога због којих је дошло до енергетске кризе у свијету, али да је на првом мјесту драстичан скок цијена гаса у Европи јер нису на вријеме уговорене испоруке са главним испоручиоцима из Русије, а складишта су прилично празна.

Други разлог, истакао је Рајаковић, јесу високе таксе за емисије угљен-диоксида које су прије двије године биле око 15 евра по тони, а сада су око 60 евра, што је велики терет посебно за термоелектране на угаљ које су дошле у веома незахвалну позицију.

Он је као један од разлога енергетске кризе навео и то што је ово била година слабог вјетра у Европи, што није забиљежено од 1961. године.

- Енергетској кризи су допринијеле и шпекулације на берзи јер сви гледају да доносе такве одлуке да зараде што више новца - напоменуо је Рајаковић.

Он је рекао да, иако очекује стабилизацију ситуације, има много и неизвјесности и разних ризика, а неповољна је околност и што долази зима и не зна се каква ће бити хидрологија и производња у хидроелектранама, а ни у вјетроелектранама, док се за соларне електране зна да ће зими у Европи произвести мало електричне енергије.

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је недавно српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, "Електропривреди Републике Српске" и генералном директору тог предузећа Луки Петровићу за испоруку електричне енергије која недостаје Србији.

Додик је поручио да је то фер и братски договор, усмјерен искључиво да се обезбиједи стабилна енергетска ситуација и у Републици Српској и у Србији.