latinica  ћирилица
19/10/2021 |  12:20 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

ОШ "Борисав Станковић" уручена технологија за рад са дјецом са потешкоћама у развоју

Представници Уницефа бањалучкој основној школи "Борисав Станковић" уручили су рачунарску опрему, које је намијењена за развој когнитивних, сензорних и комуникацијских вјештина ученика са сметњама у развоју.
Наталија Тривић у ОШ Борисав Станковић - Фото: РТРС
Наталија Тривић у ОШ Борисав СтанковићФото: РТРС

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је у Бањалуци да је, кроз пројекат са Уницефом и донацију асистивне технологије, обезбијеђено да ученици седам школа и три предшколске установе имају могућност да примјењују онлајн технологије у процесу образовања ученика са потешкоћама у развоју.

Тривићева је истакла да је ово велики заједнички пројекат Министарства просвјете и Уницефа намијењен развоју система образовања у Републици Српској.

Навела је да ће едукацијом 25 наставника у наредних неколико дана успјети да примијене исте начине рада у употреби нових технологија за дјецу са потешкоћама у развоју и обезбиједе право на једнако васпитање и образовање заједно са њиховим вршњацима.

Шеф Одсјека за образовање Канцеларије Уницефа у БиХ Сања Кабил изјавила је да данас присуствују изузетно лијепом чину, а то је увођење асистивне технологије која ће помоћи комбинованом процесу наставе.

- Данас смо уручили прве лиценце за софтвер који би требао да помогне у процесу инклузије, а намијењен је дјеци са потешкоћама у развоју - рекла је Кабилова.

Директор ОШ "Борисав Станковић" Раде Крецељ изразио је задовољство што је ова школа препозната као једна од оних у коју иде највише дјеце са потешкоћама у развоју.

- Неки родитељи су препознали нашу школу која има посебан однос према родитељима и дјеци да потешкоћама у развоју. Све ово што смо добили данас послужиће наставницима да дјеца што лакше савладавају градиво, али и социјализацији дјеце - рекао је Кецељ.

Ову донацију данас је добила ОШ "Борисав Станковић" у Бањалуци, а наредних дана ће је добити основне школе "Петар Петровић Његош" у Теслићу, "Доситеј Обрадовић" у Добоју, "Десанка Максимовић" у Челопеку код Зворника, "Свети Сава" у Модричи, "Свети Сава" у Рогатици, "Јован Јовановић Змај" у Требињу, као и вртићи "Палчић" у Теслићу, "Чика Јова Змај" у Фочи и "Наша радост" у Требињу.