latinica  ћирилица
19/10/2021 |  14:55 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Подстицати инвестиције у енергетском сектору

Сектор енергетике виталан је за Републику Српску због чега је потребно још више подстицати инвестиције које ће омогућити стабилан електроенергетски систем, оцијењено је на састанку министра енергетике и рударства Петра Ђокића и представника Конфедерације синдиката и Синдиката енергетике.
Ђокић са представницима синдиката (Фото: Влада Српске) -
Ђокић са представницима синдиката (Фото: Влада Српске)

На овом данашњем састанку у Бањалуци разговарано је о актуелним питањима у вези са перспективом кориштења угља у производњи електричне енергије, са становишта глобалне енергетске транзиције, која ће сигурно утицати на токове развоја енергетике у Републици Српској.

Констатовано је да се трендови у овој области неминовно мијењају, али да ће Влада Републике Српске са своје стране учинити све да у било којем сценарију будућег развоја овог сектора максимално заштити раднике и њихова права, јер су управо они ствараоци вриједности у систему "Електропривреде".

Постигнут је и договор да се организује састанак Синдиката са представницима "Електропривреде Републике Српске" након разговора о тренутној ситуацији у области енергетике Републике Српске и положају радника запослених у овој области.

Посебан осврта је био на стање у "Електропривреди Републике Српске" /ЕРС/ и ефектима процеса реструктурирања и реорганизације дистрибутивних предузећа на њихово тренутно пословање, као и будућем реструктурисању производних предузећа.

Учесници су се сагласили да су бројни изазови са којима се предузећа из система "Електропривреде Републике Српске" суочавају и да су Влада и ресорно министарство увијек показивали разумијевање за сва текућа питања и да помоћ у том смислу никада није изостала, саопштено је из Министартства енергетике и рударства.

Представници Синдиката су се, у име радника ЕРС, захвалили министру Ђокићу за залагање и уложене напоре у рјешавање питања потписивања Колективног уговора радника запослених у овом предузећу, као и за брзо проактивно дјеловање и подршку која је увијек била на високом нивоу и од великог значаја за област енергетике у цјелини.

Састанку су присуствовали предсједник Синдиката ЕРС-а и синдикалне организације РиТЕ "Угљевик" Зоран Мићановић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске и синдикалне организације РиТЕ "Гацко" Жељко Тепавчевић, предсједник синдикалне организације "Електро-Бијељине" Бранислав Секулић, предсједник синдикалне организације "Електро-Добоја" Обрад Симић и предсједник Одбора синдиката Нафтне индустрије Златко Танасић.