latinica  ћирилица
19/10/2021 |  15:42 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Затвори су мале исламске државе под контролом СДА

У затворским установама у БиХ постоји велики проблем радикалног ислама и исламизације, а затвори у Федерацији БиХ су мале исламске државе затворене потпуно од очију јавности гдје се тешки криминалци уводе у идеолошку матрицу радикалног ислама, рекао је у изјави Срни стручњак за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- Они када схвате да кроз то могу олакшати свој боравак у затвору и да је то званична идеологија која иде са врха државе на начин на који они виде државу, они прихватају та учења и из затвора излазе као радикални исламисти - истакао је Галијашевић поводом министарске конференције о превенцији радикализације и насилног екстремизма у затворским установама у региону која сутра почиње на Јахорини.

Он објашњава да проблем радикалног ислама јесте проблем институционалног планирања и фаворизовања тога као службене и државотворне идеологије на начин како Странка демократске акције види ту идеологију.

- СДА је носилац тог укупног проблема. Њој је исламизам основна политичка идеологија. Она је базирана и на њиховом програму и на програму који је Алија Изетбеговић изнио у својој исламској декларацији. Затвори су периферија тог дјеловања СДА али су веома важни јер тамо добијате људе склоне криминалу као будуће војнике свога политичког пројекта - рекао је Галијашевић.

Такви људи, нагласио је Галијашевић, могу да праве притисак на унутрашњој вјерској и политичкој заједници међу Бошњацима и муслиманима, али и на хришћане у цијелој БиХ.

- Овакви људи који се у затворима усмјеравају у правцу радикалног ислама врло се лако искористе у ратовима попут Сирије и Ирака. Управо на начин како су деведесетих година из арапског свијета у БиХ долазили криминалци који су овдје СДА и њене комесаре подучавали радикалном исламу - истакао је стручњак за безбједност и борбу против тероризма.

Галијашевић је објаснио да је проблем ислама без сумње у институцијама јер, како је рекао, исламска заједница жели привилегован статус ислама у институцијама као нешто што би било представљено као домицилна религија у БиХ.

- Замислите да као домицилну религију представљате нешто што је дошло након бруталног османског освајања овог простора - истакао је Галијашевић.

Он каже да такво политичко учење најлакше пролази код неинтелигентних људи склоних криминалним активностима који се налазе у затворима, који представљају "скривена острва" недоступна објективном надзору.

- Управници и директори тих затвора су политички комесари СДА. Ако се жели дерадикализација затвора она мора кренути од врха државе, од врха СДА и њене партиципације у институцијама - нагласио је Галијашевић.

Министарство правде у Савјету министара организоваће на Јахорини од сутра до суботе, 23. октобра, министарску конференцију "Превенција радикализације и насилног екстремизма у затворским установама на подручју Југозападне Европе - изазови и визија будућности".