latinica  ћирилица
19/10/2021 |  15:45 | Аутор: СРНА

Ове године исплаћено више од 50 милона КМ подстицаја

Пољопривредницима у Републици Српској ове године је исплаћено више од 50 милиона подстицаја, а динамика исплате је за око осам одсто боља него претходне, рекао је директор Агенција за аграрна плаћања Републике Српске Предраг Сладојевић.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Сладојевић је подсјетио да је овогодишњи аграрни буџет Српске 75 милиона КМ, а до сада је пољопривредницима исплаћено око 43 милиона КМ, што је око 58 одсто.

- Имамо и додатна средсва из Компензационог фонда Републике Српске. До сада сом иплатили 8,2 милиона КМ, од тога се шест милиона односило на капиталне инвестиције, што смо исплатили, а била је и подршка за произвођаче свиња и воћаре за садњу и штету од мраза - објаснио је Сладојевић.

О подстицајима за ратаре је рекао да су они били по сјетвеној површини, за пшеницу 300 КМ по хектару, што је на вријеме и исплаћено.

Исплаћени су, додао је, и подстицаји за соју и уљарице од 120 КМ по хектару, а биће исплаћени и подстицаји по продатом куилограму уљарица.

Сладојевић је додао да у октобру завршава исплата подстицаја за регресирано дизел гориво, те да је исплаћено 5,8 милиона КМ за 12.300 корисника.