latinica  ћирилица
19/10/2021 |  15:52 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Јеврејска општина Добој обиљежава 150 година (ВИДЕО)

Јеврејска општина Добој обиљежава 150 година постојања. Иако данас малобројна, ова заједница труди се да одржи културу и традицију свог народа.
Јеврејска општина Добој - Фото: РТРС
Јеврејска општина ДобојФото: РТРС

Први Јевреји у Добој су дошли 1871. године. Три године касније, 1874. граде синагогу. Данас их овдје живи око 45, а међу њима је и породица Атијас.

- Потичем из двије јеврејске породице, то су породица Атијас и породица Елазар који су моји преци. Они у Добој долазе из Клокотнице и Грачанице, а иначе сви Јевреји углавном по мањим градовима, као што је Добој, долазе из Сарајева - каже Дарио Атијас.

У БиХ су Јевреји дошли прије 500 година. Потомци су Сефарда који су се досељавали из Шпаније и Португалије, као и Ашкеназа који су на ове просторе прогоњени из Источне и Средње Европе. Данас их има око 1.000, а најбројнија је Јеврејска општина Сарајево.

- Јевреја је прије Другог свјетског рата овдје било 14.000, од тога је 12.000 страдало. Један од наших великих задатака је сјећање на холокауст, на жртве, на геноцид над јеврејским народом - наводи Атијас.

Предсједник Јеврејске заједнице БиХ Јаков Финци каже да је добојска Јеврејска општина врло значајна јер се одржала 150 година и још увијек је активна.

Јеврејска општина у Добоју има подршку града. Ту подршку очекује и за неке инфраструктурне пројекте, међу њима и уређење паркинга испред центра.

Јеврејски културни центар "Бејт Шалом" са синагогом у Добоју обновљен је 2003. године. Његује културу и традицију Јевреја, али и ради на очувању споменика јеврејске културе и трагова живота Јевреја у овом крају. Тако намјеравају да подигну спомен-плочу добојским Јеврејима, на којој ће стајати имена око 100 Јевреја страдалих 1941. године.