latinica  ћирилица
19/10/2021 |  16:13 ⇒ 16:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Пружена рука према БиХ остала у ваздуху

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је данас да је Република Србија испружене руке за сарадњу донијела одлуку да све оптужнице за ратне злочине понуди тужилаштву Босне и Херцеговине док, са друге стране, за покушај убиства предсједника Вучића у Поточарима још нема никакве оптужнице.
Александар Вулин (Фото: starmo.ba) -
Александар Вулин (Фото: starmo.ba)

- Подсјетићу вас да је Србија донијела одлуку да све оптужнице за ратне злочине понуди Тужилаштву БиХ. Нисам чуо одјек са друге стране, ни хвала, а још мање сам чуо - узмите ви наше оптужнице - рекао је Вулин у парламенту.

Он је оцијенио да је рука коју је пружила Србија остала у ваздуху, наводећи да нема тајних оптужница у Србији те да је све предато Тужилаштву и правосуђу БиХ.

- Правосуђе БиХ није одговорило на исти начин - казао је министар полиције Александар Вулин.

Истакао је да се још не зна ко је покушао да убије предсједника Вучића, али да вјерује да ће се упркос протеклом времену наћи извршиоци.

- Имали смо покушај убиства Вучића у Поточарима, још нема случаја, још нема оптужнице. Не знамо ко је покушао да убије предсједника Вучића уз све камере овог свијета. МУП Републике Србије је покренуо истрагу и вјерујем да ћемо, иако је прошло је пуно година, нажалост, наћи ко су извршиоци, а и они који су инспиратори - налогодавци, јер оно није било случајно, оно је било организовани покушај убиства - истакао је министар унутрашњих послова Србије.

Говорећи на тему односа БиХ према Косову и Метохији, истакао је да изјаве појединих чланова Предсједништва БиХ лоше утичу на добросусједске односе.

- Кад члан Предсједништва БиХ каже да би он признао Косово то је јако тешко да то добро утиче на добросусједске односе. То је непоштовање политике сопствене землље, устава те земље - рекао је министар полиције.

Такође, министар је рекао да полиција Републике Србије ужива повјерење свих грађана и да закон спроводи поштујући све грађане, без обзира на вјеру и нацију.

- Полиција ужива искрено поштовање свих грађана Србије без обзира на веру и нацију, зато што се и тако понашамо према свим грађанима водећи рачуна о начину живота наравно, поштујући то бескрајно, али кад је закон у питању, спровођење закона, нема никакве разлике - поручио је министар.

Како је додао, није у питању његова реторика.

- То што мислим, мислим да је добро за све грађане Србије, за мир, за добросусједске односе, мир и напредак, потребно је бар двоје. За сукоб, за рат, за обустављање сарадње довољна је једна будала, тешко је бити усамљен у томе - поручио је министар.