latinica  ћирилица
19/10/2021 |  16:53 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Митровић: Наредних дана састанак о што скоријем отварању прелаза код Братунца

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић најавио је за наредне дане састанак представника царина и граничних полиција БиХ и Србије како би се сагледале могућности да се што прије отвори гранични прелаз Братунац - Љубовија.
Војин Митровић (Фото: MKPBiH) - Фото: Тwitter
Војин Митровић (Фото: MKPBiH)Фото: Тwitter

Митровић је рекао данас Срни да се о томе договорио са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином и да би на састанку требало да сагедају да ли евентуално има неких проблема и на основу тога договоре и процијене када гранични прелаз може бити и званично отворен.

Митровић је додао да је отварање овог граничног прелаза добар подстрек за развој привреде и економије како Братунца, тако и Љубовије и комплетног подручја које гравитира том дијелу.

Он је поновио да ће се отварањем тог прелаза бити далеко већи економски потенцијали Братунца са једне и Љубовије са друге стране, као и дијела БиХ и Србије који гравитирају том подручју.

- Са стране БиХ планирана је изградња индустријске зоне, а истовремено би се, пошто је то гранични прелаз прве категорије, смањиле огромне гужве на Каракају. Отварањем овог граничног прелаза имали би и краћи, бржи и ефикаснији пут између БиХ и Србије у овом источном дијелу, између Братунца и Бајине Баште - појаснио је Митровић.

Министар унутрашњсих послова Србије Александар Вулин рекао је у Скупштини Србије да сваки споразум који Србија потпише са земљама у окружењу даје прилику грађанима да лакше и једноставније обављају своје обавезе.

Вулин је представио три приједлога закона о потврђивању Споразума Владе Србије и Савјета министара, о заједничким локацијама на граничним прелазима, о граничним прелазима и о пограничном саобраћају.

- Споразуми са БиХ не само да регулишу граничне прелазе већ уводе још један, то је Љубовија – Братунац, на оном чувеном мосту који је Србија одавно завршила, али се чекала БиХ - рекао је Вулин.

Он је појаснио да за прелазак моста неће бити потребан пасош, да ће се Дрина прелазити једноставније па ће њима пут бити скраћен и за 60 километара и да ће ту бити прва заједничка царинска контрола.