latinica  ћирилица
19/10/2021 |  18:00 ⇒ 19:47 | Аутор: Агенције

Европска комисија оцијенила напредак БиХ лошим

Европска комисија усвојила је данас пакет за проширење за 2021. годину, с детаљним оцјенама напретка које су земље западног Балкана и Турска направиле на путу ка Европској унији, а у дијелу који се односи на БиХ, упозорава се на неиспуњавање 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о апликацији за чланство и наставак реторике подјела које коче укупни напредак.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

- Стратешки циљ ЕУ интеграције није претворен у конкретна дјела. Политичко окружење је и даље поларизовано, а политичке вође настављају с реториком подјела и неконструктивним политичким расправама, које су кочиле укупни напретак у испуњавању 14 кључних приоритета - поручено је из Брисела.

Наводи се и да "блокада заједничких институтција и позиви на поништавање реформи изазивају дубоку забринутост а могу се превазићи једино кроз политички дијалог".

- Значајан пад стопе усклађености БиХ са спољном и безбједносном политиком ЕУ шаље негативан сигнал. Ипак, неки позитивни кораци су направљени, укључујући одржавање локалних избора у Мостару након 12 година - поручено је такође.

Указано је да БиХ мора остварити 14 кључних приоритета, укључујући изборне и уставне реформе, као и да ће морати да изврши кључне реформе прије него што Комисија препоручи одобравање кандидатског статуса.