latinica  ћирилица
20/10/2021 |  07:58 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Фејсбук мијења име?

Амерички технолошки гигант Фејсбук планира наредне седмице промјену имена, пише технолошки портал Верџ.
Фејсбук - Фото: Beta/AP
ФејсбукФото: Beta/AP

Портал, позивајући се на властите неименоване изворе, наводи да директор Фејсбука Марк Зукерберг планира да о промјени имена компаније разговара 28. октобра на годишњој конференцији "Конект", али би то могло бити учињено и раније.

Из Фејсбука је саопштено да не коментаришу "гласине или спекулације".

Вијест о промјени имена објављена је у вријеме када се компанија суочава са све јачом контролом власти САД због свог начина пословања.

Аналитичари наводе да ће промјена имена Фејсбуку омогућити да боље контролише групације које су под његовим окриљем, попут Инстаграма, "оцапа, Окулуса и других.

Портал истиче да није неуобичајено да велике фирме из Силиконске долине мијењају своје име у намјери да прошире своје услуге.

Гугл је оформио Алфабет као холдинг компанију 2015. године како би се проширио изван свог пословања у области претраге и рекламе, те надзире рад бројних фирми од возила са самосталним управљањем и здравствене технологије до обезбјеђења интернета у удаљеним регионима.

Промјена бренда или имена, такође ће се одразити и на пажњу коју Фејсбук обраћа на градњу такозваног метаверзума, што је "виртуелни свијет у којем људи могу да користе разне уређаје за кретање и комуникацију".

Фејсбук је имао велика улагања у виртуелну реалност и проширену реалност и намјерава да повеже скоро три милијарде корисника путем неколико уређаја и апликација.

У извјештају Верџа наводи се да би ново име компаније могло бити повезано са хоризонтом јер је Фејсбук недавно промјенио име своје платформе за игрице Хоризонт у Свијетови хоризонта.