latinica  ћирилица
20/10/2021 |  11:46 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

За опоравак привредних субјеката 20,5 милиона евра

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске потписала је данас у Бањалуци уговоре са Сбербанком и Новом банком у оквиру пројекта који реализује са Свјетском банком, намијењеног пружању подршке опоравку предузећа погођених пандемијом вируса корона.
Еври - Фото: РТС
ЕвриФото: РТС

Вршилац дужности директора ИРБ-а Српске Дражен Врховац рекао је да је 20,5 милиона евра од данас на услузи привредницима.

- Ријеч је о аранжману који садржи двије компоненте, од које једна припада ИРБ-у, а друга Министарству привреде и предузетништва Српске - навео је Врховац.

Он је напоменуо да су у оквиру прве компоненте формиране двије циљне групе, те да је једна посвећена микро малим и средњим предузећима, чији приходи су пали за више од 20 одсто у другом кварталу 2020. године у односу на 2019. годину.

- Друга циљна група су микро мала и средња предузећа у неразвијеним и изразито неразвијеним општина ма у Српској - рекао је Врховац.

Према његовим ријечима, излазна каматна стопа је укупно 1,3 КМ, док коначну каматну стопу привредници договарају са партнерима ИРБ-а – Сбербанка и Нова банка.

Врховац је појаснио да ће пласман кредита бити реализован на период од три до 12 година, те до милион евра по једном кориснику.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да се друга компонента, која је припала овом министарству, односи на привредне субјекте из надлежности овог ресора Владе Српске.

- Ови привредници имају могућност да кроз ова средства обезбиједе набавку нове технологије и опреме - рекао је Петричевић.

Он је напоменуо и да је у ову сврху ребалансом републичког буџета издвојено три милиона КМ, за подстицаје привредницима, те да ће укупна подршка по основу набавке технологије и опреме за ову годину бити седам милиона КМ.

Предсједник Управе Нове банке Синиша Аџић изразио је задовољство што ова банка у сарадњи са ИРБ-ом и свјетском банком у прилици да отвори нову могућност за пружање подршке обнови и развоју бизниса, који су погођени пандемијом вируса корона.

Члан Управе Сбербанке Бањалука Слободан Зрилић напоменуо је да је дио овог програма и подршка предузећима који у свом пословању поштују принципе одрживог развоја и друштвено одговорног пословања.