latinica  ћирилица
20/10/2021 |  13:17 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Вишковић: Подршка реалном сектору у фокусу Владе Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Десет прворангираних привредника потписало је уговор са Министарство привреде и преудзетништва у оквиру подстицаја за улагања у набавку нових технологија и опреме. За ове намјене Влада је буџетирала седам милиона мара,а а дио средстава обезбјеђен је у сарадњи са Свјетском банком.
Потписивању уговора о додјели подстицајних средстава (Фото: Влада Српске) - Фото: Тwitter
Потписивању уговора о додјели подстицајних средстава (Фото: Влада Српске)Фото: Тwitter

Такође, привредницима чије је пословање угрожено пандемијом вируса корона обезбјеђено је 20.5 милиона евра кредитних средстава Свјетске банке која ће бити реализована посредством Инвестиционо развојне банке Републике Српске. Новац ће, у виду повољних кредита бити пласиран путем Нове банке и Сбербанке.

Први су на ранг листи и први ставили потпис на уговор. Скај адаптер из Брода призводи дијелове за аутомобилску индустрију, а средствима ресорног министарства унаприједили су процес производње.

- Овај пројекат је већ генерисао нових 30-40 нових радника. Повећали смо обим производње, повећала се придуктивност и самим тим приходи - рекао је Дејан Симиџија из Скај адаптера.

Без улагања у нове технологије немогуће је учествовати у тржишној утакмици, наводе и у Синтехнику.

- Имамо око 270 тренутно запослених. Примамо стално CNC оператере, вариоце, ученике на пракси. Нажалост, поново се покренуо трент одласка, на нама је да то зауставимо - сматра Немања Савић из Синтехника, Котор Варош.

С том идејом су и крерани подстицају за улагање у нове технологије и опрему. Влада је у ове намјене уложила седам милиона марака, а привредници још 64 милиона.

- Управо кроз овај јавни позив и подршку отворило се 330 нових радних мјеста у овим привредним субјектима и они укупно запошљавају 20.000 радника - нагласио је Вјекослав Петричевић, министар привреде и прдузетништва Републике Српске.

Првобитним планом, за ове намјене буџетом су била планирана четири милиона марака. Ребалансом су додана још три, па ниједан од 207 пријављених привредника, који су испуњавали услове, није одбијен. Сљедећи јавни позив за ове подстицаје требало би да буде расписан већ у фебруару наредне године.

- Када имамо јавни позив и одређена средства резервисана за тај позив, уколико се појави и већи број привредних субјеката који испуњавају услове тог авног позива, нађемо начина да и новчаним средствима испратимо ту допуну - нагласио је Радован Вишковић премијер Српске.

Привредницима чије је пословање угрожено пандемијом вируса корона од данас је на располагању и 20.5 милиона евра кредитних средстава Свјетске банке.

- У оквиру те прве компоненте формиране су двије циљне групе. Једна циљна група су микро, мала и средња предузећа чији је пад прихода у другом кварталу 2019. године, у односу на 2020., већи од 20 одсто и друга циљна група нам је микро, мала и средња предузећа у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама у Републици Српској - сматра Дражен Врховац, директор Инвестиционо развојне банке Републике Српске.

Излазна каматна стопа Инвестиционо развојне банке је 0.5 одсто, Свјетске банке 0.8, коначну стопу привредници ће уговарати са Новом банком и Сбер банком, путем којих ће срества бити пласирана.

- Наше каматне стопе, излазне, према клијентима ће бити од 2.5 – 3.9 одсто, зависно од тога какав је степен ризика, колатерал који имамо код клијента и рок на који се кредит реализује - каже Синиша Аџић, предсједник управе Нове банке.

Члан управе Сбербанке Слободан Зрилић додао је да у овом тренутку још не знају коначне каматне стопе.

- Али, вјерујемо да ће бити нешто ниже него у уобичајеним условима. Рецимо до 3 одсто или тако нешто - додао је он.

Кредити ће се реализовати на рок отплате од три до 12 година и до милион евра по кориснику.