latinica  ћирилица
20/10/2021 |  14:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Међународна заједница да помогне Кабулу

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров апеловао је данас на међународну помоћ Кабулу, након отварања међународне конференције о Авганистану у "московском формату" на којој су се талибани појавили први пут откако су у августу преузели власт.
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

Пакистан, Кина, Иран, Индија и бивше совјетске државе Централне Азије придружиле су се талибанским званичницима на састанку у Москви, али се представници САД нису појавили, због, како су навели, техничких разлога, преноси агенција Ројтерс.

- Увјерени смо да је вријеме да се мобилишу ресурси међународне заједнице како би Кабулу пружили ефикасну финансијску хуманитарну подршку, укључујући спречавање хуманитарне кризе и смањење миграционих токова - изјавио је Лавров новинарима прије састанка.

Како преноси Ројтерс, Москва је углавном забринута због ризика од нестабилности у централној Азији, те могућих мигрантских токова и исламистичке милитантне активности.

- Позивамо талибански покрет - о чему смо разговарали са њиховом уваженом делегацијом - да спријечи употребу територије Авганистана против трећих земаља - рекао је Лавров.

Лавров је истакао да је задатак постизање одрживог мира у Авганистану и додао да гаранцију његовог успјешног испуњења види прије свега у формирању истински инклузивне владе, која би требало да у потпуности одражава интересе свих, не само етничких, већ и политичких снага земље.

Напоменуо је да је "подршка народних маса повезана са компетентном социјалном политиком, као и поштовањем основних права и слобода грађана", преноси Интерфакс.

Лавров сматра да нова равнотежа снага успостављена у Авганистану с једне стране "нема алтернативу у догледној будућности", а да с друге стране, недостатак званичног међународног признања, друштвено-економски, хуманитарни и финансијски изазови указују на то да се стање у земљи не може назвати стабилним.

Упозорио је да терористичке групе покушавају да то искористе, као и да остаје и проблем производње дроге.

- Постоји стварна пријетња преливањем терористичких и нарко -активности, укључујући оне које се маскирају у миграцијске токове, на територију сусједних земаља - рекао је Лавров.

Он је нагласио да Русија позива талибански покрет да "строго слиједи линију спречавања било кога да користи територију Авганистана против интереса трећих земаља", о чему је такође било ријечи током састанка.

Лавров је такође изразио наду у постизање конкретних споразума након међународног састанка у Москви и изразио жаљење што делегација САД не присуствује скупу.

- Надам се да ће САД остати спремне да активно раде на питању Авганистана и да ће се нови специјални представник придружити даљим корацима, укључујући праћење резултата састанка московског формата у контексту примјене споразума за које се надам се да ће данас бити постигнути - поручио је Лавров.

У Москви се данас одржава трећа сесија консултација у такозваном "Московском формату" о ситуацији у Авганистану којима учествују представници Авганистана и 10 сусједних држава.

Делегацију талибана предводи замјеник премијера привремене авганистанске владе Мула Абдул Салам Ханафи и у њој се налази неколико званичника, укључујући министра спољних послова Ахмадулаха Мутакија.

Талибани учествују у разговорима први пут од заузимања власти у Авганистану.