latinica  ћирилица
20/10/2021 |  14:29 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Еко топлане: Дигитализацијом дистрибутивне мреже до контроле управљања енергијом

Пројекат дигитализације дистрибутивне мреже помоћи ће да се локализују критичне тачке, саопштено је из Еко топлана.
Еко толана (Фото: Еко топлана) -
Еко толана (Фото: Еко топлана)

- Пројекат дигитализације дистрибутивне мреже Еко топлана, који је у плану за наредни период, помоћи ће да се у етапама обезбиједе надзор и управљање системом даљинског гријања како би се омогућио контролисан процес управљања, чиме би се унаприједило функционисање овога система - изјавио је помоћник директора Института Михајло Пупин из Београда Александар Цар, након јучерашњег састанка са представницима Еко топлана.

Састанак је одржан у циљу будуће сарадње Института и Еко топлана.

Главна тема састанка била је управо дигитализација топлификационе мреже.

- Ријеч је о комплексном процесу који би требало да буде реализован у неколико етапа. Крајњи циљ је да се омогући смањење утрошка енергента на начин да корисници и даље имају исти ефекат, односно квалитет топлотне енергије - појаснио је Цар.

Додао је да ће пројекат дигитализације дистрибутивне мреже помоћи да се локализују критичне тачке.

- Сада је то веома отежано јер немамо увид у реално стање, а овај систем омогућиће да се утврди гдје су проблеми. Постојаће индикације гдје су проблеми на систему, гдје цури енергија, гдје су велики губици и проблеми у систему – казао је Цар.

Он је подијелио и своје импресије производним постројењем Еко топлана.

- Овако модерно постројење нисам видио у скорије вријеме. Модерно, са веома добрим техничким рјешењима, како допремања сировине, тако и самим позиционирањем котлова, измјењивача топлоте. Оно што је веома важно јесте да су издувни гасови минорни. Ријеч је о постројењу које може да буде у центру града, а да не загађује животну средину, што је веома позитивно и важно за све становнике Бањалуке - истакао је Цар.

На састанку је било и ријечи о будућој потенцијалној надоградњи овога система и његовој оптимизацији, дигитализацији очитавања калориметара, али и о потенцијалу соларне енергије, чије кориштење смањује трошкове потрошње електричне енергије, наводи се у саопштењу.