latinica  ћирилица
20/10/2021 |  14:39 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Вишковић: Приоритет Владе обезбиједити кисеоник (ВИДЕО)

Приоритет Владе Републике Српске је да обезбиједи довољне количине кисеоника за пацијенте у Српској да би се сачували животи, изјавио је премијер Радован Вишковић и истакао да је спреман трпјети било какве санкције како би се то обезбиједило.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Не бих могао носити терет да због нечијег нерада сутра људи немају кисеоник и због тога изгубе живот. Нема теже санкције него што је санкција савјести. Са тим теретом не бих могао да живим - рекао је Вишковић.

Говорећи о Агенцији за лијекове БиХ, Вишковић је рекао да је Република Српска исцрпила све могућности да би се са њом пронашло рјешење у вези са испоруком кисеоника.

Вишковић је напоменуо да се покушало добити разумијевање и у разговорима са Агенцијом за лијекове БиХ и са Савјетом министара БиХ али без успјеха, те нагласио да исти кисеоник као што је у Републици Српској удишу и пацијенти у Федерацији БиХ.

- Исти дан је анализу кисеоника, када је то затражила Влада Републике Српске, затражила и Болница у Санском Мосту и Болница у Брчком. Учинићемо све као Влада да контролишемо редовну испоруку кисеоника здравственим установама - рекао је Вишковић. 

Сви који су евентуално починили неки криминал због својих поступака, Вишковић сматра да треба да одговарају пред законом, али је истакао да је неопходно обезбиједити пацијентима кисеоник.

Захвалио је компанији Месер за коректну подршку објашњавајући да ова компанија не може подмирити потребе Републике Српске за кисеоником.

- Дошли смо у позицију да смо принуђени да тражимо рјешење како бисмо омогућили менаџментима здравствених установа да набављају кисеоник чистоће 99,5 одсто и веће, и да тиме снабдјевају наше пацијенте - рекао је Вишковић, на посебној сједници НСРС.

Извор: РТРС/СРНА