latinica  ћирилица
20/10/2021 |  15:20 | Аутор: СРНА

Суђење Новалићу: Све понуде просљеђиване Цивилној заштити и Заводу

Суђење премијеру Федерације БиХ Фадилу Новалићу и осталима оптуженим за набавку 100 респиратора у вриједности од 10,5 милиона КМ, настављено је саслушањем секретарке федералне Владе Едите Калајџић, која је рекла да је све понуде које су стизале у канцеларију премијера за набавку медицинске опреме и средстава просљеђивала Федералној управи цивилне заштите и Заводу за јавно здравство ФБиХ.
Фадил Новалић (Фото: Avaz/M.AŠČIĆ) -
Фадил Новалић (Фото: Avaz/M.AŠČIĆ)

Калајџићева је потврдила да је у периоду када су набављани спорни респиратори из Кине путем компаније Сребрена малина, са премијером Новалићем и бившим шефом кабинета премијера ФБиХ Хасаном Ганибеговићем комуницирала у Вајбер групи "Генсек".

Она је потврдила да се у овој Вајбер групи скраћеница "Себ" односи на директорку Клиничког центра у Сарајеву Себију Изетбеговић, преносе федерални медији.

Прије него што ће бити измијењен Федерални штаб цивилне заштите, Калајџићева је добила Вајбер поруку "Себија: Солак ће морати узети власт. Респиратори и тестови морају умирити становништво. Ово се замахује".

Калајџићева је на то одговорила: "До ујутро у 9.00 сати зовите Солака, Пехара, Черкеза, Јелку. Морамо ми преузети, Солаку дати крила. Морамо хитно реаговати".

На данашњем рочишту предочена је и комуникација Едите Калајџић са Новалићем од 18. марта 2020. године. Она је тада писала премијеру: "Шефе, чујте се ви директно са Себијом око цијене респиратора".

Калајџићева је данас за ову комуникацију рекла да су им се у канцеларију јављале многе микрокредитне организације да им помогну да сазнају цијене респиратора, које су у то вријеме биле промјенљиве.

Одбране су реаговале и тражиле да тужилац Џермин Пашић престане да инсистира да се објасни ко је Себија јер сматрају да не треба помињати име Себије Изетбеговић у овом предмету.

Пашић је одговорио да је он инсистирао на томе јер је у овом предмету ријеч о политичкој корупцији и утицају трећих лица.

Судија Џемила Беговић рекла је да нема потребе да се помињу треће особе, те да тужилац кроз доказе треба да доказује своје наводе.

Наставак свједочења Калајџићеве и извођење нових доказа заказано је за петак, 22. октобар.