latinica  ћирилица
20/10/2021 |  15:57 ⇒ 16:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Дјечак "украо шоу" папи (ВИДЕО)

Један десетогодишњи дјечак "украо је шоу" у Ватикану када је пришао и сјео поред папа Фрање током његове недјељне аудијенције. Као награду за упорност, добио је бијелу капицу, сличну папиној.
Папа Френсис (фото: Andreas Solaro / AFP) -
Папа Френсис (фото: Andreas Solaro / AFP)

Дјечак који је, како је папа касније примијетио, ментално хендикепиран, носио је заштитну маску и тренерку, а папи је, на почетку аудијенције, пришао тетурајући се. Безбједносно особље није покушало да га заустави, а дјечак се потом руковао са папом и поскакивао испред њега.

Када је већ свима било јасно да дјечак жели да остане поред папе, шеф протокола, монсињор Леонардо Сапиенца устао је и уступио дјечаку столицу с папине десне стране.

Дјечак, који је ентузијастично аплаудирао када је сјео поред папе, слободно се шеткао по позорници, док је публика читала са папом његов говор. У више наврата, дјечак је показао ка папиној бијелој капици, познатој под називом зукето.

Званичници Ватикана схватили су поруку и дали му сличну капицу, што је изазвало аплауз и смијех неколико хиљада присутних, прес.

Добро расположени папа, који је све вријеме држао дјечака уз себе, похвалио је "спонтаност и слободу" коју имају дјеца, додаје АП.

- Захвалан сам овом дјечаку на лекцији коју нам је одржао. Нека му Бог помогне с његовим ограничењима, како буде растао, јер је оно што је урадио дошло из срца - поручио је папа.