latinica  ћирилица
20/10/2021 |  16:49 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Петровићу нема ништа спорно у састајању са Џаферовићем

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић сматра да нема ништа лоше у томе што се данас састао са Шефиком Џаферовићем, чланом Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа, упркос негодовању јавности откад је састанак најављен.
Петровић и Џаферовић - Фото: СРНА
Петровић и ЏаферовићФото: СРНА

Петровић је на конференцији за новинаре рекао да "функционери носе одговорност према народу који их је изабрао".

На питање новинара да народу који га је бирао пошаље поруку зашто је одржан овај састанак због којег јавност негодује, Петровић је рекао да је град Бијељина у претходном периоду примио и члана Предсједништва БиХ из реда српског народа.

- Онај ко прима плату за своје надлежности треба да ради свој дио посла - њега је народ бирао и он ће народу полагати рачуне. То је ствар изборног демократског процеса - рекао је Петровић, који сматра да ниједну посјету, па ни ову, не треба коментарисати у оквиру оних надлежности које нису везане за јединицу локалне самоуправе.

На питање новинара о захтјевима за његову оставку због састанка са Џаферовићем, Петровић је рекао да "само треба слушати јучерашњу изјаву предсједника Србије Александра Вучића да ће подржати све што се договоре три конститутивна народа у БиХ".

- Ми овдје испред Градске управе ћемо то подржати. Слушајући Вучића и оне помирљиве тонове који долазе, хајде да се понашамо у складу са тим и поштујемо два ентитета, надлежности, људско достојанство - рекао је Петровић.

Петровић није имао одговор на питање новинара колико Бошњака ради у Градској управи и јавним предузећима и установама и да ли тај број одговара попису из 1991. године, већ се позвао на то да се ти статистички подаци могу добити.

- Повратничка популација има позитивно мишљење о Градској управи - рекао је Петровић и нагласио да је његов основни концепт да не дијели народ који живи на подручју Бијељине.

Он је навео да је са Министарством за избјегла и расељена лица Федерације БиХ већ потписан споразум о суфинансирању пројеката који се тичу повратничке популације, додајући да је већ издвојено 130.000 КМ за побољшање образовања у Јањи, као и да је у току изградња водовода.

Џаферовић сматра да сваки функционер у БиХ треба да води бригу о повратницима, као што ради градоначелник Бијељине.

Он је рекао да је, кад год долази у неку локалну заједницу елементарни ред да се најави и дође код првог човјека у њој, као и што је ред да тај човјек разговара са чланом Предсједништва.

- Хвала градоначелнику за све што чини у смислу бриге о повратницима - он води рачуна о сваком грађанину, што треба да ради и сваки функционер у БиХ. Позивам све начелнике и руководиоце у БиХ да посебно воде рачуна о повратницима и равноправности народа у БиХ - рекао је Џаферовић.

Он је додао да је важно питање развоја локалних заједница, те навео да га је Петровић упознао о важним пројектима за будућност Бијељине и да ће својим утицајем помоћи свакој заједници у БиХ, па тако и овом граду.

Одговарајући на питање новинара о статусу и пројектима Бошњака у Бијељини, Џаферовић је рекао да "има бројне контакте, по цијелом свијету, у међународној заједници" и на тај начин ће помоћи у пројектима везаним за повратнике.

Џаферовић је након састанка са градоначелником Бијељине посјетио меџлис Исламске вјерске заједнице, а у Јањи се сусрео са повратницима.