latinica  ћирилица
20/10/2021 |  17:48 ⇒ 18:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Талибани и Лавров разговарали о будућности Авганистана (ВИДЕО)

Делегација талибана разговарала је о регионалној стабилности и будућности Авганистана са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровом, потврдио је данас портпарол министарства спољних послова Авганистана Абдул Кахар Балки.
Талибани и Лавров разговарали о будућности Авганистана Фото: Anadoly agency) -
Талибани и Лавров разговарали о будућности Авганистана Фото: Anadoly agency)

- Данас се делегација Исламског емирата Авганистан, коју предводи замјеник премијера привремене владе Мула Абдул Салам Ханафи састала са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом и његовом делегацијом. Стране су водиле значајне разговоре о конструктивним односима између Кабула и Москве регионалној стабилности и бољој будућности Авганистана - написао је портпарол на Твитеру.

Раније је ТАС С извијестио да се Лавров састаје са делегацијом талибана уочи преговора о Авганистану у оквиру “Московског формата“.

Руски министар спољних послова апеловао је данас на међународну помоћ Кабулу, након отварања међународне конференције о Авганистану у "Московском формату" на којој су се талибани појавили први пут откако су у августу преузели власт.

Пакистан, Кина, Иран, Индија и бивше совјетске државе Централне Азије придружиле су се талибанским званичницима на састанку у Москви, али се представници САД нису појавили, због, како су навели, техничких разлога, преноси агенција Ројтерс.

У Москви се данас одржава трећа сесија консултација у "Московском формату" о ситуацији у Авганистану у којима учествују представници Авганистана и 10 суседних држава.

“Московски формат“ успостављен је 2017. године на основу шестостраног консултативног механизма између представника Русије, Авганистана, Индије, Ирана, Кине и Пакистана.