latinica  ћирилица
20/10/2021 |  17:50 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Штампана публикација о 30 година рада Народне скупштине Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске приредила је и штампала публикацију на 208 страна у којој већи број аутора пише о историјском контексту оснивања и тридесетогодишњег рада највише законодавне институције у Српској.
Публикација о 30 година рада Народне скупштине Републике Српске -
Публикација о 30 година рада Народне скупштине Републике Српске

Публикација ће бити подијељена званицама на свечаној академији поводом 30 година од оснивања Народне скупштине Републике Српске.

Први пут у послијератном периоду јавност у овој публикацији има прилику да прочита извјештаје о раду Народне скупштине Републике Српске од октобра 1991. до октобра 1993. године и од октобра 1993. до 31. децембра 1994. године, који су објављени захваљујући приватној архиви учесника у раду првог сазива.

Сјајног графичког дизајна и свечаног изгледа, публикација обрађује бројне теме - конституисање Народне скупштине и конститутивне акте Републике Српске, рад ове скупштине од 1991. до 2021. године, међународну сарадњу и представљање у иностранству, рад опозиције, као и медијске одјеке рада првог скупштинског сазива.

У монографији је објављен и велики број фотографија.

Аутори текстова су предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је био посланик првог скупштинског сазива, те бивши предсједници Народне скупштине, правни савјетник и члан делегације Републике Српске на мировним преговорима у Женеви, Њујорку и Дејтону Радомир Лукић.

Текстове су писали и савјетници актуелног предсједника Народне скупштине Матеј Савић, Слободан Наградић и Радомир Нешковић, те руководилац Одсјека за односе са јавношћу Народне скупштине новинар Мирјана Кусмук, која је и уредник издања.