latinica  ћирилица
20/10/2021 |  20:30 ⇒ 21/10/2021 | 07:22 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Пољској: Поштовање Дејтона и уставног поретка претпоставка стабилности (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упознала је државног секретара у Министарству спољних послова Пољске Шимона Шинковског са позицијом и ставовима Српске у погледу актуелних политичких прилика у БиХ.
Цвијановић-Шинковски - Фото: РТРС
Цвијановић-ШинковскиФото: РТРС

Предсједница Српске је истакла да је поштовање Дејтонског споразума и уставног поретка претпоставка политичке и институционалне стабилности у БиХ.

Током данашњег састанка у Варшави разговарано је о тренутној политичкој ситуацији у БиХ и региону, изазовима у процесу европских интеграција, као и политици проширења и односима унутар ЕУ, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Саговорници су оцијенили и да се институционална сарадња Пољске и Републике Српске развија у добром правцу, те изразили опредијељеност ка даљем унапређењу укупних односа.

Предсједница Републике Српске борави у дводневној званичној посјети Пољској.

Раније данас, предсједница Цвијановић се састала са предсједником Сејма, доњег дома пољског Парламента, Елжбјетом Витек са којом је разговарала о могућностима додатног јачања институционалних веза између Српске и Пољске, али и стварању услова за унапређење различитих видова сарадње.

Предсједница Републике Српске разговарала је и са државним секретаром у Министарству фондова и регионалне политике Пољске Малгожатом Јаросињском Јединак, а на састанку је посебно апострофирана интензивна сарадња Српске и неколико пољских војводстава у различитим областима, те изражена опредијељеност ка даљем унапређењу односа.

Јачање економске сарадње и чвршће повезивање привредника из Пољске и Републике Српске биле су главне теме састанка предсједнице Српске са предсједником Балканско–пољске Привредне коморе Анџејом Зарајчиком.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)