latinica  ћирилица
20/10/2021 |  20:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Тиодоровић: Ковид пропуснице су само увод за друге мјере

Ковид пропуснице су само увод, најава за друге мјере које ће услиједити, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Србије Бранислав Тиодоровић и истакао да је медицински дио Кризног штаба тражио "комплетне рестрикције", као и да се залаже за то да се што прије пређе на онлајн наставу.
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић) -
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић)

Тиодоровић је, говорећи за РТС о одлуци Кризног штаба да од 23. октобра уведе ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору од 22.00 часа, објаснио да се оне неће примјењивати у апотекама, на пумпама и у продавницама.

На питање зашто се уводе пропуснице тек од 22.00, наводи да је у том временском периоду највише људи у угоститељским објектима и да баш у том периоду долази до блиског контакта који, како каже, погодује ширењу заразе.

- У ноћним клубовима, ресторанима у угоститељским објектима је највећа концентрација прије свега младих, али и осталих. У том периоду се највише људи опуштају, долази до много ближег контакта. А основна мјера је овдје је спријечити контакте, свести их на најмању могућу мјеру. Према томе увођење ковид пропусница од 22.00 часа има оправдања. Али, ове мјере су увод, само најава, сигурно се неће на томе стати - поручио је Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да је медицински дио Кризног штаба незадовољан јер је, како каже, тражио комплетне рестрикције.

- Оне су полазиле од тога да све ради до 17.00 часова, осим апотека, продавница и пумпи. Да тих десет дана практично обезбиједимо прекид који треба да створи бољу ситуацију у погледу ширења ове болести, да зауставимо њено ширење. Ми смо незадовољни што се ипак од тога одустало, али смо ипак прихватили као најаву добрих намјера да овим сертификатима практично почињемо да уводимо неки ред у понашању - навео је он.

Говорећи о настави у школама, рекао је да су из медицинског дијела Кризног штаба били за то да се пређе на онлајн наставу.

- Данас смо били на ивици тога да кажемо - од сутра се прелази на онлајн наставу, али оставили смо ипак да тим који је функционисао и до сада покушавао да на најбољи могући начин процијени ситуацију у саставу људи из Министарства просвјете и Батута, дакле, људи који су компетентни, ипак још једном сними цијелу ситуацију и процијени када ћемо то урадити и на ком нивоу - навео је Тиодоровић.

Истакао је и да је висока стопа заражавања вирусом корона код дјеце, да су нека и на респираторима и оцијенио да је што прије потребно предузети неопходне мјере.

- Дакле, дјеца су нам очигледно сада врло осјетљив дио популације, он је увијек био, али ово је сада посебна ситуација. Имамо велико заражавање код дјеце, имамо дјецу на респиратору, један средњошколац је преминуо и то све то указује на потребу да се организује настава на другачији начин и на тај начин спријечимо ширење заразе - закључио је Тиодоровић.